Nova EU pravila za bolju zaštitu online potrošača

Nova EU pravila za bolju zaštitu online potrošača

Online kupovina i prodaja Novosti
08.01.2020.

Novim pravilima Europske unije o zaštiti potrošača, usvojenih kao Direktivu u Europskom parlamentu, će se osigurati veća transparentnost internet tržišta. Bit će jasnije ko prodaje proizvode, trgovac ili privatno lice, a pisanje lažnih potrošačkih recenzija ili preporuka bit će zabranjeno. Osim toga, trgovci neće moći oglašavati lažna sniženja, a internet stranice za poređenje cijena morat će informisati potrošače o kriterijima rangiranja. Novim pravilima također se jačaju prava potrošača. Osigurane su naknade za žrtve nepoštenih poslovnih praksi i kazne u slučaju masovne štete kojima su izloženi potrošači širom EU-a.

Države članice imaju rok od dvije godine da Direktivu prenesu u nacionalno zakonodavstvo kako bi osigurale da su potrošači u EU-u bolje zaštićeni.

„Novim pravilima poboljšat će se zaštita potrošača u digitalnom svijetu koju s pravom zaslužuju. EU također želi zaustaviti praksu prodaje proizvoda kao identičnih u različitim državama članicama kada to nije slučaj. Nova pravila će štititi potrošače od nepoštenih trgovaca i internet prevara samo ako se strogo provode. Snažno potičem sve države članice da osiguraju provođenje novih pravila bez odgode“, rekla je potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost Věra Jourová.

„Danas šaljemo jasnu poruku trgovcima da moraju poštovati pravila, a ne izbjegavati ih. Kršenje pravila EU-a o zaštiti potrošača u velikim razmjerama može biti kažnjeno novčanom kaznom u iznosu od najmanje 4 % godišnjeg prometa. To će biti djelotvorna kazna koja bi odvratila nepoštene trgovce od prevara. Pozdravljam novi pravilnik jer se njime uspostavljaju istinski evropski standardi zaštite potrošača“, rekao je povjerenik za pravosuđe Didier Reynders.

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40
Oglasi za posao