Najpopularniji programski jezici u 2020. godini - Stack Overflow anketa

Najpopularniji programski jezici u 2020. godini - Stack Overflow anketa

Development Karijera Programiranje
08.06.2020. / 09.06.2020.

Stack Overflow je i ove godine proveo istraživanje u kojem je učestvovalo 65.000 developera te kroz rezultate objavilo koji su programski jezici najpopularniji, najnepopularniji te šta se općenito voli ili ne voli kod razvoja softvera.

Najzanimljivije je da Python više nije drugi najpopularniji programski jezik, te da se ispred njega sad nalazi Microsoftov TypeScript. Riječ je o supersetu popularnog JavaScript programskog jezika. Na prvom je mjestu Mozillin Rust, kojeg koristi 86% ispitanih developera. Zanimljivo je da se na toj poziciji nalazi posljednjih pet godina. Zatim, drugi je TypeScript sa 67,1% i Python je na 66,7%.

Microsoft se uveliko okrenuo open source zajednici, a developeri su te Microsoftove napore itekako prepoznali.

Ostali programski jezici na listi deset najpopularnijih su Kotlin, Go, Julia, Dart, C#, Swift, JavaScript i SQL. Najnepopularniji programski jezici su pak VBA, Objective-C, Perl, Assembly, C, PHP, Ruby, C++, Java i R.

Kad je riječ o visini plate, u Sjedinjenim Američkim Državama sežu do 152.000 dolara godišnje i dobivaju ih  menadžeri. Slijede inženjeri koji rade na samoj pouzdanosti sistema i zarađuju u prosjeku 140.000 dolara godišnje. Na globalnoj razini, menadžeri dobivaju 92.000 dolara godišnje, a inženjeri 80.000 dolara.

Scala programski jezik donosi najveću zaradu, čak 150.000 dolara prosječnu, u SAD-u. Odlično su plaćeni i Go, Objective-C, Kotlin, Perl, Ruby, Rust, C, Swift, Haskell, Assembly, Bash/Shell/PowerShell, C++, Java, Python te TypeScript. Rad sa navedenim tehnologijama donosi prosječno 120.000 dolara godišnje.

Prosječna starosna dob programera

Prosjecna starosna dob programera

Većina programera koja se profesionalno bavi razvojem softvera se nalazi u kasnim dvadesetim i ranim tridesetim godinama. Nakon njih najviše je mladih juniora, koji imaju od dvadeset do dvadest i četiri godine.

U prosjeku najstariji programeri su u Sjedinjenim Američkim Državama, sa prosjekom godina tridest i četiri.

Kada početi sa programiranjem?

Kada poceti sa programiranjem

Prema navedenom istraživanju, većina programera ima iskustvo od pet do četrnaest godina, profesionalnog razvoja sotfvera. Nešto više od 10% programera prvi kod su napisali u zadnjih pet godina.

Zastupljenost žena - djevojaka u IT

Anketom je obuhvaćeno 65.000 IT stručnjaka, od kojih se 7.7% izjasnilo da su ženskog spola. Poređenja radi,  prošle godine je taj udio iznosio 7.5%, tako da ove godine imamo blagi porast ženske populacije 🎉

Operativni sistem

Skoro polovina ispitanika koristi Windows kao primarni operativni sistem, dok po jednu četvrtinu zauzimaju Linux i MacOS

programeri operativni sistem

Platforme za razvoj softvera

Najzastupljenije platforme za razvoj su Windows i Linux, ali koriste se i Docker, Amazon, Amazon Web Services, Android, macOS, Raspberry Pi i Microsoft Azure.

Najpopularnija baza podataka je ponovno MySQL, a slijede PostgreSQL i Microsoft SQL Server.

jQuery i dalje dominira! Na iznenađenje mnogih najpopularniji framework/library je i dalje jQuery, sa visokih 43.3%

najpopularniji library jquery

Za vas smo izdvojili najzanimljivije statistike i odgovore, kompletnu anketu možete pronaći na službenim stranicama Stack Overflow-a

Vaše .ba domene
General
03.06.2024 09:23
Kako naučiti C# & dotNet Core
Programiranje
03.06.2024 09:21
uhvatipopust.ba
Biznis
03.06.2024 09:21
Payoneer u BiH
Biznis Pomoc
27.05.2024 04:44