Na današnji dan prije 50 godina "rodio" se Internet

Tehnologija Zanimljivosti
29.10.2019. / 29.10.2019.

29. oktobra 1969. godine putem mreže ARPANET poslana je prva elektronska poruka, što se može smatrati začetkom kako Interneta tako i elektronske pošte.

Poznato je kako se mreža ARPANET, Advanced Research Projects Agency Network, stvorena za potrebe američkog Ministarstva obrane, smatra pretečom današnjeg Interneta. Prvi planovi za stvaranje računarske mreže pokrenuti su još sredinom 60-ih godina prošlog stoljeća, no počeli su se ostvarivati početkom 1967. godine kada je agencija ARPA osigurala milion dolara za ovaj projekat.

U aprilu te godine pojavio se prvi prijedlog tehničkih standarda, koji je uključivao i paketni prijenos podataka. Godinu nakon toga složen je i prvi plan izrade računarske mreže, koja je u dovršena u aprilu 1969. godine. I tako, kroz nekoliko godina razvoja i debate oko toga čemu će ovakva jedna mreža služiti, dolazimo do 29. oktobra 1969. godine.

Pola stoljeća Interneta i e-maila

Tačno prije 50 godina, dakle, na današnji je dan student programiranja sa sveučilišta UCLA Charley Kline sa sveučilišnog računala SDS Sigma 7, iz sobe 3420 poslao prvu elektronsku poruku. Primatelj iste bilo je računalo SDS 940 na Istraživačkom institutu Stanford. Prva poruka glasila je "login", no u prvom pokušaju do primaoca su prošli tek znakovi "l" i "o" prije nego se sistem srušio (bila je riječ o buffer overflowu).

Cijela riječ uspješno je stigla na odredište nakon ponešto truda, oko sat vremena nakon prvog pokušaja, u 22:30 po lokalnom vremenu. Ova se poruka smatra prvom u historiji, onom koja je postavila temelje današnjem Internetu i računarskim komunikacijama.

Prvi stalni link putem ARPANETA uspostavljen je 21. novembra iste godine, također između računarskih laboratorija na sveučilištima UCLA i Stanford. Njome su spojena dva Interface Message Processora (IMP), preteče današnjih routera.