Microsoft Japan - kraćom radnom sedmicom do 40% veće produktivnosti

Karijera Zanimljivosti
05.11.2019. / 05.11.2019.

Microsoft Japan, odradio je tokom augusta manji eksperiment – tokom cijelog mjeseca uveo je neradni petak što je rezultiralo 40% većom produktivnošću njegovih uposlenika

Kraća radna sedmica zamisao je koju će pozdraviti većina uposlenika, jedino radoholičari koji ne mogu ni trenutka bez posla neće.

Microsoft Japan je odlučio provesti manji eksperiment „Work-Life Choice Challenge Summer 2019„ koji se sastojao od kraće radne sedmice tokom augusta 2019. Microsoft je uveo neradni petak kako bi svojim zaposlenicima omogućio duži odmor i više vremena za porodicu. Plata im je ostala ista, a neradni dani nisu uticali ni na smanjenje dana godišnjeg odmora.

U eksperimentu je učestvovalo oko 2.300 zaposlenika, a čak 92% njih je pohvalilo odluku o skraćenoj radnoj sedmici. Pokazalo se kako je odluka bila dobra – osim što je Microsoft tokom augusta zbog više neradnih dana samo na struji uštedio 23,1% više u odnosu na august 2018, ostvarena je i znatna ušteda na ime manje potrošnje papira za printanje (58,7%).

Dodatno, eksperiment je pokazao kako su odmorniji uposlenici ujedno i učinkovitiji. Naime, Microsoft Japan navodi kako se produktivnost njegovih zaposlenika tijekom augusta povećala za gotovo 40% (39,9%), unatoč tome što su radili dan manje. Dodatan uticaj na povećanje produktivnosti u navedenom razdoblju imalo je i to što su sastanci trajali kraće (do 30 minuta) te što se većina konferencija odvijala online.

Ohrabren dobrim rezultatima nedavnog eksperimenta Microsoft Japan najavio je uskoro još jedan sličan, a kojeg će provesti tokom zime, zaposlenicima će omogućiti fleksibilno radno vrijeme kako bi ponovo više vremena proveli offline, sa svojom porodicom.