Microsoft i OpenAI razvili umjetnu inteligenciju koja programerima predlaže linije koda

Microsoft i OpenAI razvili umjetnu inteligenciju koja programerima predlaže linije koda

Development Programiranje Tehnologija
04.07.2021. / 03.08.2021.

Sistem GitHub Copilot najbolje funkcioniše s programskim jezicima JavaScript, Python i TypeScript, ali može pružiti prijedloge na gotovo bilo kojem programskom jeziku.

Microsoft je objavio da se udružio s OpenAI-om u razvoju sistema umjetne inteligencije koji bi trebao značajno olakšati programiranje davanjem prijedloga koda tokom procesa programiranja, nazvan GitHub Copilot. Sistem je razvijen na osnovu izvornog koda prenesenog na GitHub, koji je Microsoft ranije kupio.

Microsoft i GitHub su ga razvili uz pomoć OpenAI, istraživačke kompanije koja razvija umjetnu inteligenciju.

Microsoft je 2019. godine u OpenAI uložio milijardu dolara za saradnju na super računarskoj tehnologiji. Github Copilot radi proučavajući postojeći kod i komentare u trenutnoj datoteci i pružajući jedan ili više redova za dodavanje. Kako programeri prihvataju ili odbijaju prijedloge, model će nastaviti učiti i vremenom postajati sve "pametniji".

Izvršni direktor GitHub-a rekao je da novi sistem značajno ubrzava raspoređivanje, dodajući da stotine programera GitHub-a koriste funkciju Copilot tokom svakodnevnog rada, a većina njih prihvata preporuke i nisu isključili ovu opciju. U Copilotu je instalirano mnogo sigurnosnih mehanizama. Vjerujemo da su ti mehanizmi najnapredniji u smanjenju šanse za grešku, ali sistem još uvijek nije savršen.

Inženjeri iz Microsofta i drugih organizacija desetljećima pokušavaju podučavati računare pisanju koda. Ovaj koncept nije postao uobičajen jer programeri nisu bili dovoljno svestrani. GitHub Copilot važan je korak prema ovoj ambiciji. Budući da se oslanja na veliku količinu koda na mnogim programskim jezicima i visokim performansama  Microsoft Azure servera.

GitHub Copilot će prvo biti dostupan u Microsoftovom besplatnom editoru Visual Studio Code, a u budućnosti ga planiraju uvrstiti u komercijalne proizvode Visual Studija.

Vaše .ba domene
General
03.06.2024 09:23
Kako naučiti C# & dotNet Core
Programiranje
03.06.2024 09:21
uhvatipopust.ba
Biznis
03.06.2024 09:21
Payoneer u BiH
Biznis Pomoc
27.05.2024 04:44