Krizni trend ili revolucija u obrazovanju: Google izjednačio fakultetsku diplomu sa certifikatom

Krizni trend ili revolucija u obrazovanju: Google izjednačio fakultetsku diplomu sa certifikatom

Edukacija Karijera Novosti
07.08.2020. / 07.08.2020.

Hiljade sati učenja u kombinaciji sa visokim finansijskim troškovima, najčešći je dosadašnji model za postizanje najviših profesionalnih dometa u tehnološkoj sferi. Ipak, nije novost da poslodavci sve češće angažuju stručnjake bez formalnog obrazovanja, čak i za najplaćenije poslove.

Korak dalje otišao je Google, koji je u toku prošlog mjeseca najavio nove profesionalne certifikate koji se mogu steći za svega šest meseci, po cijeni od 49 dolara mjesečno – sve u cilju pomoći Amerikancima da pronađu nove poslovne prilike. Novina je to da će certifikate, koji ne zahtjevaju prethodno iskustvo niti obrazovanje, zaposleni u ljudskim resursima u Google-u interno tretirati isto kao diplome četvorogodišnjih studija.

Obezbjedili čak 100.000 stipendija

Kada se uzme u obzir da ovaj obrazovni sektor već karakterišu smanjenje broja novoupisanih, usporen tempo razvoja kurikuluma, nedovoljna primjena učenja na daljinu i visoke cijene, ovaj korak bi mogao biti vijesnik dugo očekivane digitalne transformacije obrazovanja.

Kursevi koje Google nudi, i za koje je obezbjedio čak 100.000 stipendija, odnose se na analizu podataka, projektni menadžment i UX dizajn, a izabrana platforma za učenje je Coursera. Postojeći certifikat za specijalistu IT podrške, dostupan na istoj platformi, prema podacima Google-a, obezbjedio je posao ili unapređenje za 80 posto polaznika. U iščekivanju navedenih kurseva i certifikata, postavlja se pitanje hoće li oni u budućnosti biti dostupni internacionalno, ili samo američkim državljanima?

Cilj projekta jeste pomoć svima koji su u ekonomskim poteškoćama zbog pandemije

Prema navodima CNBC, ovaj potez vremenski se poklopio sa historijski visokim rastom nezaposlenosti u SAD. Broj ljudi koji su u junu primili socijalnu pomoć petostruko je skočio u odnosu na broj tokom velike recesije koja je trajala od 2007. do 2009. godine.

Neki od zaposlenih, kako dodaju, vratiće se vremenom na svoja radna mjesta. Ipak, pandemija korona virusa će neke druge poslove izbrisati u potpunosti iz različitih razloga: smanjenja troškova, zatvaranja kompanija i automatizacije.

Kako je za ovaj medij ranije naglasila izvršna direktorica američkog ogranka međunarodne konsultantske firme Randstad, Karen Fičuk, korona virus je izazvao ubrzavanje nekih trendova, poput automatizacije. Iz tog razloga, nezaposleni će morati da steknu nova znanja kako bi pronašli nova radna mjesta. 

Početkom jula, nekoliko sedmica pre Google-a, i Microsoft je pokrenuo sličnu inicijativu. Cilj projekta jeste pomoć svima koji su u ekonomskim poteškoćama zbog pandemije, a kako je navedeno, jedno od ključnih i najkorisnijih polja za prevazilaženje ekonomskih problema, jeste individualni napredak u različitim digitalnim vještinama.

Važno je da o digitalnoj privredi ne razmišljamo kao o odgovoru na vanredne okolnosti

Dok se velike kompanije nadmeću u pružanju resursa za učenje i učvršćuju svoj uticaj u procesu digitalizacije društva, treba napomenuti da i domaća privreda prati trend ubrzane digitalizacije. Istovremeno, kako se napominje, važno je da o digitalnoj privredi ne razmišljamo kao o odgovoru na vanredne okolnosti pod kojim digitalna riješenja predstavljaju spas.

Šta god nosila budućnost, jeftini certifikati mogu biti riješenje za digitalizaciju u kriznim situacijama. Mogu i pomoći u borbi protiv nejednake dostupnosti obrazovanja. Ipak, pitanje je kada će, i da li će uopšte moći da zamijene regularnu fakultetsku diplomu. Prema riječima potpredsjednice Google-a Lise Gevelber: „Diplome imaju veliku vrijednost, ali nisu dostupne svima. Vjerujemo da odsustvo diplome ne bi trebalo da bude barijera ekonomskoj stabilnosti”.

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40