Koristeći 99 pametnih telefona prevario Google Maps i napravio virtuelnu gužvu u gradu

Aplikacije Tehnologija Zanimljivosti
03.02.2020. / 03.02.2020.

Google Maps je veoma popularan servis koji koriste milioni ljudi širom svijeta, najviše zahvaljujući odličnoj aplikaciji za navigaciju. Osim klasične navigacije, aplikacija daje uvid u stanje na putu, tako što posebno označi zastoje u saobraćaju. Zagušene ulice su prikazana narandžastom i crvenom bojom. Ukoliko se desi totalni prekid aplikacija korisnike koji se približavaju zastoju šalje na alternativne putne pravce.

Kako Google Maps zna gdje je zastoj?

Mnogi se pitaju kako Google tačno zna da je u nekoj ulici usporeno odvijanje saobraćaja ili potpuni zastoj. Odgovor se krije u činjenici da Google koristi informacije o lokaciji i brzini kretanja korisnika nekog od svojih servisa. U pozadini se nalaze kompleksni algoritmi, koju u odnosu na količinu dostupnih podataka za određeno područje, prikazuju trenutno stanje u saobraćaju.

Potencijalni propust navedenog pristupa detektovanja gužve

Simon Weckert je upravo iskoristio taj proces prikupljanja podataka da "hakuje" Google Maps. Da bi to postigao, u kolica je utovario 99 pametnih telefona sa instaliranom Google Maps aplikacijom. Zatim je kolica vozio ulicom, pri čemu je Google detektovao 99 osoba koji se sporo kreću, i u toj ulici označio usporeno odvijanje saobraćaja.