Konačno stigao Spotify! Od danas dostupan i u BiH

Konačno stigao Spotify! Od danas dostupan i u BiH

Aplikacije Novosti
14.07.2020. / 14.07.2020.

Švedski muzički servis Spotify najpoznatija je aplikacija za slušanje muzike na internetu. Iako neki konkurenti nude bolju kvalitetu zvuka, u brojnim mu aspektima, poput intuitivnosti korištenja i povezivosti s drugim uređajima, jednostavno nema konkurencije. Nakon dugo čekanja od danas je dostupan u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Kosovu itd.

Historija kompanije

Kompanija Spotify osnovana je 2006. godine, a istoimeni muzički servis pokrenut je dvije godine kasnije. Iako je u minulih 12 godina imao niz više i manje žestokih konkurenata, kao i nekoliko kriznih perioda, u kojima se govorilo o velikim finansijskim gubicima i potencijalnoj propasti, Spotify je odolio apsolutno svemu.

Danas se približava brojci od 300 miliona korisnika, od čega ih gotovo pola ima status pretplatnika, a kolekcija mu broji više od 50 miliona pjesama. Trebalo mu je više od 10 godina da prestane bilježiti abnormalne minuse, koji su se brojali u stotinama miliona dolara, da postane profitabilan. Oko 70% prihoda kompanije distribuira se vlasnicima prava na sadržaj, a oni potom plaćaju izvođače. Otprilike 90% zarade dolazi od pretplata, a ostatak se generiše od reklama, koje Spotify pušta korisnicima besplatne usluge.

Spotify možete koristiti i besplatno

Za korištenje besplatne verzije Spotifya potrebno je kreirati korisnički račun te preuzeti desktop i/ili mobilnu aplikaciju, baš kao da koristimo plaćenu verziju servisa. Ograničenja besplatne verzije povremeno se mijenjaju, a trenutno su postavljena tako da se muzika može slušati isključivo nasumičnim odabirom (shuffle), uz maksimalno šest preskakanja pjesama u sat vremena. Drugim riječima, slobodni ste pristupiti bilo kojem albumu ili playlisti, ali nećete moći odabrati tačno onu pjesmu koju želite, već ćete morati pričekati da ona dođe na red.

Također nisu dostupne radio stanice. Između pjesama povremeno se puštaju kratki oglasi, koje također nije moguće preskočiti, a kvaliteta zvuka limitirana je na maksimalnih 160 kbps. Onemogućeno je i skidanje pjesama, za slušanje bez trošenja internet prometa. Uprkos svim ograničenjima preko 100 miliona korisnika koristi Spotify upravo u besplatnoj varijanti.

Spotify mobilna aplikacija

Osim web i desktop aplikacija, Spotify nudi i mobilnu aplikaciju, koja je odlično dizajnirana i omogućava jednostavno korištenje i na manjim ekranima. Osim standardne aplikacije tu je i takozvani Car View, posebni način rada gdje su sve tipke uvećane, a navigacija po interfejsu vrlo pojednostavljena, s ciljem smanjenja distrakcija prilikom korištenja za vrijeme vožnje automobilom. Car View može se aktivirati ručno, ali i automatski, nakon što aplikacija prepozna da je mobitel uspostavio konekciju s Bluetooth sistemom u automobilu.

Aplikacija za slušanje muzike - Spotify stigao u BiH
Cijene Spotify pretplate za BiH

Tipovi pretplate

Kao što smo ranije naveli Spotify je moguće koristiti u punoj verziji, bez reklama i ograničenja, uz plaćanje mjesečne pretplate. U ponudi su paketi za jednog korisnika, dva korisnika i porodični paket za do 6 članova.

Cijene Spotify pretplate

  • Individual 4.99€ / mjesečno - 1 korisnik
  • Premium Duo 6.49€ / mjesečno - 2 korisnika
  • Family 7.99€ / mjesečno - do 6 korisnika

Download aplikacija

Web aplikaciji možete pristupiti na https://www.spotify.com/ba/, ili preuzeti desktop verziju.

Spotify Android aplikacija download

Spotify iPhone aplikacija download

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40