Kompanije ManpowerGroup i Finshark pioniri u uvođenju radne sedmice od 4 dana

Kompanije ManpowerGroup i Finshark pioniri u uvođenju radne sedmice od 4 dana

Karijera Kompanije Novosti
23.02.2022. / 23.02.2022.

Nakon uspješnog pilot testiranja, ManpowerGroup SEE implementira 4-dnevnu radnu sedmicu za sve zaposlenike u jugoistočnoj Evropi.

ManpowerGroup SEE (Jugoistočna Europa) grupacija najavljuje službeno uvođenje 4-dnevne radne sedmice za sve interne zaposlenike u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Bugarskoj i Sloveniji, nakon uspješnog preliminarnog pilot projekta koji je trajao 4 mjeseca, a koji je pokazao pozitivan utjecaj na dobrobit zaposlenika i produktivnost same kompanije. Uz već ranije implementirane opcije rada od kuće, ManpowerGroup na regionalnoj razini diže ljestvicu i pruža veću dozu fleksibilnosti zaposlenicima čvrsto pokazujući primjer drugim partnerima, klijentima i ostalim poslovnim subjektima na tržištu.

Ljudski rad i način obavljanja posla je oduvijek snažno pratio napredak ekonomije, znanosti, tehnologije, kao i svih drugih društvenih okvira koji su ga definirali. Sam Henry Ford, legendarni proizvođač automobila, uveo je 5-dnevnu (40 sati) radnu sedmicu i time oslobodio subote i nedjelje za svoje zaposlenike još davne 1926. godine. Danas, nakon gotovo 100 godina, mnoge kompanije također uviđaju da je vrijeme za promjene.

Kada uzmemo u obzir pojave poput nedostatka adekvatnih vještina, talenata, brze promjene u automatizaciji i digitalizaciji, “burn-out” sindrome, stres te konačno, efekte pandemije Covid – 19, dolazimo do zaključka da su fleksibilne politike poslovanja i vrednovanja ljudske produktivnosti jedini način da se zadrži i motivira ljudski kapital koji je dostupan većini kompanija. 

Tako i ManpowerGroup, na razini regije kao i u Bosni i Hercegovini u kojoj posluje od 2018. godine, od oktobra 2021. pokreće testni pilot 4-dnevne radne sedmice u kojem su tokom zadanog vremenskog roka mjereni svi dostupni kriteriji uspješnosti istog. Počevši od zadovoljstva internih zaposlenih, načina na koji se obavljaju radni zadaci, produktivnosti te do krajnjeg povratnog odgovora klijenata. Analizom konkretnih brojeva i rezultata doveli su do trajne implementacije ovakvog vida rada.

Zadovoljstvo, veća motivacija i produktivnost te generalna dobrobit internih zaposlenika dodatno je analizirana kroz interno istraživanje zadovoljstva zaposlenih- Work & well-being.

Najvažniji zaključci nakon probnog perioda

  • Probni rok od 4 mjeseca, koji je bio vrlo uspješan, nije donio promjene u zadovoljstvu klijenata i partnera s načinom na koji se posluje.
  • ManpowerGroup u svim državama zakonski provodi 4-dnevnu radnu sedmicu, pokrivajući sve troškove naknada, doprinosa i beneficija za zaposlenika. 
  • Zaposlenici ManpowerGroupa iz svih zemalja regije navode visoku razinu angažmana i dobrobiti u rezultatima ankete, koja je provedena nakon implementacije 4-dnevne radne sedmice.
  • Istraživanje o radu i dobrobiti pokazuje da 89% zaposlenika smatra da je njihova ravnoteža između posla i privatnog života bolja sada nego što je bila prije uvođenja 4-dnevnog radnog rasporeda. Drastično manji broj zaposlenika razmišlja o promjeni radnog mjesta i karijere.

Razlozi implementacije

  • 4-dnevna radna sedmica predstavlja i dalje relativnu novost na svjetskom i domaćem tržištu rada. Također, predstavlja način rada koji bi mogao izravno odgovoriti na nove društvene potrebe i trendove poslovanja te rada, dok bi njegova sve veća implementacija mogla donijeti veće socijalne i održive promjene. 
  • Ideja koja stoji iza 32-satnog radne sedmice je optimizacija poslovanja i vrednovanje ljudskog rada prema postignutim rezultatima za razliku od zastarjelog i limitirajućeg ograničavanja na satnicu od 40 sati sedmično. Uz olakšavanje stresnih faktora koje često zahtjeva balansiranje privatnog i poslovnog dijela života, skraćeni radna sedmica blagotvorno djeluje na mentalno zdravlje koje danas postaje sve veći izazov kod radno aktivne populacije.

Švedska fintech kompanija Finshark započinje testni period u uredu u Sarajevu, tokom kojeg će svoje poslovanje prilagoditi četverodnevnoj radnoj sedmici

Finshark je brzorastući startup koji se bavi open bankingom, a kojeg su osnovali Adnan Šporo i Alen Hasičević, porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Sjedište je u Lundu (Švedska), dok se razvojni ured nalazi u Sarajevu.

Od juna do septembra 2022. godine, ova fintech kompanija pokreće probni period četverodnevne radne sedmice, navode u izjavi za BiznisInfo.

U sklopu probnog perioda, uposlenicima će biti plaćeno odsustvo za jedan dan, bez smanjenja plate ili povećanja tempa rada. Klijentima i poslovnim saradnicima će kompanija i dalje biti dostupna svih pet dana u sedmici.

Ideja jednog od osnivača Finsharka, Alena Hasičevića je da ovim potezom kompanija nagraditi svoje uposlenike uz jasnu poruku da je Finsharku na prvom mjestu zadovoljstvo i zdravlje njihovih kolega.

Cilj uvođenja četverodnevne radne sedmice je smanjenje stresa i prevencija "burnout" sindroma kod uposlenika.

Sve dosadašnja istraživanja pokazuju da se uvođenjem četverodnevne radne sedmice povećava i produktivnost, a nakon probnog perioda iz ove firme će objaviti zaključke nakon čega će se donijeti strateška odluka o nastavku ovog modela rada.

Vaše .ba domene
General
03.06.2024 09:23
Kako naučiti C# & dotNet Core
Programiranje
03.06.2024 09:21
uhvatipopust.ba
Biznis
03.06.2024 09:21
Payoneer u BiH
Biznis Pomoc
27.05.2024 04:44