"Kako zatvoriti VIM editor?" - Pitanje sa preko 2 miliona pregleda na Stackoverflow-u

"Kako zatvoriti VIM editor?" - Pitanje sa preko 2 miliona pregleda na Stackoverflow-u

Edukacija Zanimljivosti
16.02.2021. / 16.02.2021.

VIM (skraćeno od Vi IMproved) je napredan (programerski) editor teksta koji radi jednako kao Unixov editor Vi uz mnogo dodatnih mogućnosti i naprednih opcija. VIM nije jednostavan editor kao nano ili pico pa je potrebno više vremena da se nauči koristiti, a još više da se savladaju napredne mogućnosti.

Kako zatvoriti VIM?

Ukoliko vam se nekad desilo da ste "zaglavili" u njemu - niste sami! Naime, od kako je pitanje postavljeno na Stackoverflow prije nešto više od osam godina, trenutno ima preko 2 miliona pregleda. Prema objavljenoj statistici najbrojniji upiti su bili od programera iz Ukraine, Turske i Indonezije.

 

Što se tiče tehnologija i programskih jezika koje programeri koriste, vodeći su jQuery, CSS i AngularJS.

Jednom kada naučite potrebne komande zatvaranje VIMa je jednostavno. Dovoljno je da pritiskom na tipku ESC aktivirate normal mode, a zatim pritisnete :q

Gore navedeno je povod za brojne šale, koje kruže u programerskim krugovima, ali to vas ne treba zavarati. Iako na prvu komplikovan, VIM je veoma koristan alat za svakog progamera i sistem administratora. Efikasnost pri pisanju koda je daleko veća nego u drugim editorima jer se ne troši vrijeme na korištenje miša. Sve opcije su dostupne kombinovanjem tipki na tastaturi. 

Ukoliko niste ranije koristili VIM ispod je veoma zanimljiv video, pomoću kojeg ćete za 100 sekundi savladati osnove korištenja, a ako želite naučiti i druge korisne komande odgledajte do kraja ⬇️

 

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40