Kako popuniti AMS - 1035 obrazac - IT Base Generator

Kako popuniti AMS - 1035 obrazac - IT Base Generator

Freelance Promo Aplikacije
20.06.2019. / 22.06.2019.

Fizička lica koja primaju uplate iz inostranstva imaju obavezu da obračunavaju, prijavljuju i uplaćuju porez na ostavreni dohodak. Nedavne izmjene Zakona o porezu na dohodak, iz aprila 2018. godine, odnose se na uvođenje posebnog obrasca AMS-1035 koji služi u svrhu obračunavanja poreza na dohodak na prihode od samostalne djelatnosti iz inostranstva, što olakšava primjenu zakonskih propisa, s obzirom na to da je do sada bilo određenih nejasnoća u pogledu prijave prihoda.

Generator AMS - 1035 obrasca

Zakonom o porezu na dohodak je propisano pravo na priznavanje 20 % paušalnog rashoda. Kako u praksi to izgleda najlakše je objasniti na primjeru. Na ostvareni prihod iz inostranstva u iznosu od 1000 KM, porezni obveznik ima pravo na paušalno priznavanje troškova u iznosu od 200 KM. Na iznos od 800 KM obračunava se 32 KM za zdravstveno osiguranje, ostatak od 768 KM predstavlja neto iznos naknade na koji se plaća porez na dohodak u iznosu od 76,80 KM. Precentualno izraženo, ukupni troškovi za prilive iz inostranstva iznose 10,88 %.

Za one koji prvi put ispunjavaju obrazac ili žele izbjeći manuelno računanje kreirali smo generator koji omogućava da na brz i jednostavan način popune potrebne podatke i dobiju spreman PDF dokument. Generator je potpuno optimizovan i za korištenje na mobilnim uređajima. 

Također nakon generisanja su priloženi i iznosi koje je potrebno uplatiti na račune Porezne uprave i Zavod zdravstvenog osiguranja.

AMS - 1035 Generator je dostupan na linku https://lab.itbase.ba/ams-generator

* IT Base ne snima popunjene podatke ni u kojem obliku

U planu je i unaprijeđenje koje bi omogućilo snimanje ličnih podataka i podataka o klijentu kako bi za svako novo generisanje unosili samo iznos prihoda. Svoje komentare, sugestije ili eventualne probleme pri korištenju možete poslati na email info@itbase.ba.