iOS 13.5  update - olakšano otključavanje iPhone-a sa maskom

iOS 13.5 update - olakšano otključavanje iPhone-a sa maskom

Novosti Tehnologija
21.05.2020. / 21.05.2020.

Apple je izdao najnoviji uopdate za svoj mobilni OS u kojem su glavne funkcionalnosti povezane s aktuelnom situacijom i predstavljaju Appleov odgovor na zahtjeve korisnika.

Apple je u srijedu u javnu distribuciju pustio najnovije verzije svojih mobilnih OS-ova, iOS-a i iPadOS-a, oznake 13.5. Ovaj update u doba pandemije upravo zbog takve je situacije značajno drugačije nego što bi bilo u "normalnim" uslovima, pa su glavne nove funkcionalnosti OS-a povezane upravo s koronavirusom i načinima borbe protiv širenja zaraze.

Lakše otključavanje s maskom

Apple je odgovorio na želje korisnika koji svoje mobitele koriste dok na licu imaju zaštitne maske, pa ih Face ID sistem ne prepoznaje. Nakon uzastopnog neuspješnog očitavanja lica iPhone je i do sada davao korisnicima opciju unosa šifre za otključavanje uređaja, a s ovim ažuriranjem to će biti ubrzano. U slučaju kada korisnik s maskom želi otključati svoj iPhone, umjesto da se uređaj "pati" s prepoznavanjem lica, polje za utipkavanje šifre na ekran će biti moguće aktivirati jednostavnim povlačenjem prsta po ekranu prema gore.

Praćenje kontakata među ljudima

Druga korona-orijentisana nadogradnja tiče se novog programskog okruženja za praćenje kontakata među korisnicima iOS uređaja, Exposure Notification‌ API. Ovo rješenje omogućava autorima mobilnih aplikacija za praćenje zaraze (kakve se već razvijaju u svijetu) pristup Bluetooth modulu mobitela sa svrhom bilježenja kontakata.

Sistem radi tako što prati druge uređaje u svojoj blizini putem Bluetootha, bilježi ih, i na temelju određenih parametara "zaključuje" jeste li bili u bliskom kontaktu s drugom osobom. Tako se stvara anonimizirana mreža kontakata. U slučaju da neko s kim ste na taj način "umreženi" kasnije sazna da je pozitivan na COVID-19, i vama će doći obavijest da ste bili u kontaktu s potencijalnom zarazom.

Korištenje ove usluge, odnosno davanje pristupa mobilnim aplikacijama do ovih podataka, na dobrovoljnoj je bazi i može se podesiti unutar postavki aplikacije Health. Kontakti se u mobitelu čuvaju 14 dana, koliko je obično najduže trajanje inkubacije ove bolesti. Za sada funkcija nije aktivirana u BiH.

iOS i iPadOS 13.5. zakrpili su još nešto manjih propusta i donijeli određeni broj sitnih općenitih poboljšanja sistema.

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40