Haker koji je provalio u Twitter račune poznatih dobio 3 godine zatvora

Haker koji je provalio u Twitter račune poznatih dobio 3 godine zatvora

Crypto
18.03.2021.

Danas 18-godišnji haker s Floride osuđen je na zatvorsku kaznu nakon što je priznao krivicu za prošlogodišnje veliko hakiranje korisničkih računa nekoliko uticajnih twitteraša.

Prošlog ljeta u kratko je vrijeme bilo kompromitovano desetak korisničkih računa na Twitteru, i to onih koje su koristile poznate i slavne osobe. Žrtvama su tako postali ljudi poput Elona Muska, Billa Gatesa, Jeffa Bezosa, Baracka Obame, Kanyea Westa i Joa Bidena, pa čak i službeni račun Applea. Na njima je osvanula prevarantska poruka koja je tražila od pratitelja da uplate bitcoine na jednu adresu, a da će zauzvrat dobiti dvostruko.

Počinilac ovog hakiranja bio je tada 17-godišnjak Graham Ivan Clark s Floride, koji je bio vođa operacije, a uz njega su već nakon dvije sedmice uhapšena i dvojica saradnika. Oni su tada optuženi da su upali u ukupno 45 korisničkih računa, te da su prevarom s bitcoinima zaradili oko 117.000 dolara.

Nagodio se sa sudom

Sud iz Tampe na Floridi, odakle je glavni optuženik, ovog semice je donio presudu na tri godine zatvora zbog  hakiranja. Graham Ivan Clark, internetskog nadimka Kirk, priznao je na sudu svoju krivicu, a zatvorska kazna mu je određena kao maloljetniku. Da mu se sudilo kao punoljetnoj osobi najviša bi kazna mogla iznositi deset godina zatvora.

Nakon tri godine zatvora u zatvorskoj jedinici za mlađe osobe ili u kampu sličnom onome vojnome, Clark će još tri godine biti na uslovnoj. Za to vrijeme će mu biti zabranjeno koristiti računar bez posebne dozvole i nadzora policije, a inspektori će imati pravo pretraživati mu kuću i pristupati svim njegovim korisničkim računima.

Osim zatvorske i uslovne kazne, Clarku je u sklopu sudske nagodbe određeno i da mora vratiti svu crypto imovinu koju je prevarom stekao, što je ovaj i učinio.

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40
Oglasi za posao