Godinu dana star iPhone na vrijednosti gubi dvostruko manje od usporedivog Androida

Online kupovina i prodaja Tehnologija Zanimljivosti
06.03.2020. / 06.03.2020.

Korisnicima koji mobitele često mijenjaju, a stare uređaje potom žele prodati, vjerovatno će od koristi biti statistika o gubitku vrijednosti pojedinih modela nakon određenog vremena.

Američka kompanija BankMyCell nudi korisnicima usluge otkupa starijih mobitela, u saradnji s partnerima kao što su telekom operateri ili trgovci elektroničkim uređajima. Kroz njihov sistem prođu velike količine polovnih mobitela, pa su na temelju toga izradili statistiku o kretanju cijena najpopularnijih modela kroz vrijeme. Pad vrijednosti novog mobitela, to je svima jasno, najveći je na početku, no velike su razlike među modelima.

iPhone je najisplativiji

U prvoj godini, kaže njihova statistika, novi iPhone izgubi u prosjeku 23% na vrijednosti, a nakon dvije godine taj gubitak iznosi 45%. U usporedbi s Androidima visoke klase ovo je izvrstan rezultat – novi Android flagshipi već u prvoj godini gube u prosjeku 45% vrijednosti. Za dvije godine, prosječan Android flagship postaje praktički bezvrijedan, s padom cijene od čak 71%. Svi podaci se odnose na američko tržište.

BankMyCell: pad cijene Androida i iPhonea

Kod "jeftinijih" Androida, onih s početnim cijenama manjim od 350 američkih dolara, situacija je još nepovoljnija. Nakon prve godine korištenja njima će vrijednost u prosjeku pasti za gotovo 49%, a nakon dvije godine za gotovo 80%. Za tri godine, Android izvorno kupljen za 300-tinjak dolara bit će moguće prodati za tek 30-ak dolara.

Apple vs. Samsung

Usporedili su i najpopularnije konkurente na tržištu lansirane 2018. godine: iPhone XR, XS i XS Max u odnosu na liniju Galaxy S10. Dok su Appleovi mobiteli u prvoj godini izgubili između 21% i 26% na vrijednosti, cijena polovnih Samsunga iste klase potonula je na sekundarnom tržištu za 38% pa sve do preko 45%.

Koliko koji mobitel gubi na vrijednosti

iPhone XR, najprodavaniji telefon prošle godine, završio je i kao najisplativiji flagship, s prosječnim gubitkom vrijednosti od samo 21,5% u prvoj godini. Kod Samsunga najisplativiji je bio Galaxy Note 8 s prosječnim padom vrijednosti od 35%.

U kategoriji jeftinijih uređaja najisplativijima su se pokazali Sony Xperia L2 (-15,5%), Nokia 7.1 (-16,7%) te HTC U12+ (-18%). Listu najgorih po pitanju otkupne cijene nakon prve godine predvode Motorola One (-76%), Samsung Galaxy A6 (-75%) te Samsung Galaxy J3 (-69%).