Glovo uz pomoć 450 miliona eura investicija širi poslovanje širom svijeta – uključujući i Bosnu i Hercegovinu

Glovo uz pomoć 450 miliona eura investicija širi poslovanje širom svijeta – uključujući i Bosnu i Hercegovinu

Aplikacije Novosti
04.04.2021. / 04.04.2021.

Glovo, jedna od vodećih svjetskih kompanija u oblasti dostave, koja u Bosni i Hercegovini posluje od februara ove godine, prikupila je 450 miliona eura od strane njujorških investicionih kompanija. Ta sredstva će iskoristiti za jačanje pozicije na 20 tržišta na kojima posluje, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Što se tiče domaćeg tržišta  Glovo je trenutno prisutan samo u Sarajevu.

Osim širenja na pomenutim tržištima, kompanija će se usredsrediti na rast svog nedavno pokrenutog Q-Commerce odjeljenja. Pojam se odnosi na quick commerce, odnosno na brzu trgovinu i dostavu poručene robe u najkraćem mogućem roku.

Fokus finansiranja će biti i na proširenju multi-kategorijske ponude na svim tržištima na kojima Glovo posluje. Sa snažnom bazom od ukupno 10 miliona korisnika širom svijeta i brojnim premium partnerima, sklapanjem lokalnih partnerstava sa najvećim trgovinskim lancima, pažnja se posvećuje stalnom rastu u retail kategoriji.

Budući da u kompaniji predviđaju trajnu promjenu navika potrošača u pravcu što bržih dostava, Glovo je u najvećim gradovima Evrope već u mogućnosti da pruži ultra brzu last-mile dostavu od svega 10 minuta, Kompanija trenutno upravlja dark prodavnicama u Barseloni, Madridu, Lisabonu i Milanu. U planu je otvaranje sličnih prodavnica u, između ostalog, Valensiji, Rimu, Portu i Bukureštu, a cilj je da do kraja 2021. godine kompanija ima 200 prodavnica ovog tipa, koje čine dostavu bržom i efikasnijom.

Ranije ove godine, Glovo je najavio partnerstvo vrijedno 100 miliona eura sa švajcarskom kompanijom za nekretnine Stoneweg, kao i angažovanje novog tehničkog direktora, Nareka Verdiana, donedavnog potpredsjednika inženjeringa u American Expressu. Verdian će da nadgleda ekspanziju tima koji se sastoji od 300 do 500 inženjera koji se nalaze u centrali kompanije u Barseloni, kao i u kompanijskim tech-hubovima u Madridu i Varšavi.

Suosnivač i izvršni direktor kompanije Glovo, Oskar Pjer, izjavio je sljedeće povodom pomenute investicije:

Presretni samo što i dalje uživamo podršku svih naših investitora. U posljednjih nekoliko mjeseci napredovali smo vrlo, vrlo brzo, ali naša vizija ostaje nepromijenjena. Ova investicija će nam omogućiti da udvostručimo rast na ključnim tržištima, ubrzamo dolazak do vodeće pozicije tamo gde smo već veoma snažni, te nastavimo sa širenjem našeg odličnog Q-Commerce odjeljenja, kao i da inovacijama u našoj jedinstvenoj multi-kategorijskoj ponudi omogućimo našim potrošačima veći izbor.

Glovo je osnovan 2015. godine u Barseloni, a posluje u južnoj i istočnoj Evropi, na Bliskom Istoku i u Africi. Aplikacija povezuje korisnike sa restoranima, prodavnicama hrane, apotekama i trgovinskim lancima, a pored toga nudi i kategoriju “bilo šta”, koja omogućava korisnicima da poruče šta god žele u svom gradu.

Što se tiče regiona Glovo u Srbiji posluje već dvije godine u sedam gradova. U Hrvatskoj od aprila 2019. godine, trenutno u jedanaest gradova. U Crnoj Gori je prisutan samo u Podgorici.

Prema pisanju Netokracije Glovo se prilikom ulaska na Hrvatsko tržište služio sumnjivim metodama. Naime dio restorana koji je naveden u aplikaciji, a putem koje se obećava dostava hrane, nije nikada sklopio partnerstvo s predstavnicima ovog servisa niti čak bio obaviješten o tome. 

Poštovani gosti, Prije nekog vremena naša je pizzerija stavljena na listu aplikacije za dostavu hrane GLOVOAPP bez...

Posted by Duksa Pizza on Monday, April 1, 2019
Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40
Oglasi za posao