Glovo preuzima Donesi u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori

Glovo preuzima Donesi u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori

Biznis
26.05.2021.

Popularni servis za dostavu hrane i namirnica najavio je preuzimanje nekoliko kompanija u vlasništvu Delivery Hero grupe. Time će španska kompanija ojačati svoj uticaj u centralnoj i istočnoj Evropi, šireći poslovanje na tržištima Srbije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Crne Gore i Rumunije.

U saopštenju koje je rano jutros poslato medijima, navodi se da je Glovo, španska kompanija koja posluje u oblasti multikategorijske dostave, postigao dogovor o akviziciji nekoliko zasebnih kompanija koje su do sada poslovale u okviru Delivery Hero grupe (bivša Foodpanda). Cilj ovog dogovora jeste kupovina kompanija iz oblasti dostave koje posluju u centralnoj i istočnoj Evropi.

Kako saznajemo, Glovo će preuzeti brend Donesi u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, brend foodpanda u Rumuniji i Bugarskoj, kao i brend Pauza u Hrvatskoj. Ukupna vrijednost akvizicija je 170 miliona eura.

Očekuje se da će transakcije u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji biti završene u sljedećih nekoliko sedmica, nakon što se ispune svi neophodni uslovi i budu pribavljena potrebna regulatorna odobrenja. Akvizicija u Rumuniji će biti završena poslije odobrenja nadležnih institucija za zaštitu konkurencije.

Oscar Pierre, CEO i suosnivač kompanije Glovo, prokomentarisao je najavljenu akviziciju:

Naša dugoročna strategija je uvijek bila fokusirana na tržišta na kojima vidimo priliku da postanemo lideri i gdje možemo da izgradimo održivi poslovni model. Srednja i istočna Evropa je veoma važan dio tog plana. Ovaj region je zaista odlično prihvatio koncept platformi za dostavu i veoma smo uzbuđeni što ćemo ojačati prisutnost i povećati naš uticaj u zemljama koje kontinuirano pokazuju nevjerovatan potencijal za rast.

Niklas Östberg, CEO i suosnivač kompanije Delivery Hero dodao je:

Delivery Hero je u proteklih par godina postao lider na Balkanu. Ipak, imajući u vidu mnogo operativnih prioriteta, verujemo da je Glovo u boljoj poziciji da nastavi da gradi nevjerovatno korisničko iskustvo u ovom regionu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

U saopštenju se navodi i da je Glovo nedavno najavio sklapanje zasebnog dogovor o kupovini Ehrane, lokalne slovenačke kompanije za dostavu, za iznos koji nije objavljen u javnosti. Glovo trenutno blisko sarađuje sa Ehranom, definišući strategiju tranzicije za korisnike, partnere i dostavljače.