Github najavio mobilnu aplikaciju - otvorene prijave za beta verziju

Aplikacije Development Programiranje
14.11.2019. / 15.11.2019.

Na svojoj godišnjoj konferenciji Universe, GitHub koji je inače od nedavno u vlasništvu Microsofta, najavio je nekoliko novih proizvoda, kao i vrijeme zvaničnog predstavaljanja brojnih alata koje su programeri mogli testirati posljednjih nekoliko mjeseci. Dvije najave koje će programere vjerojatno najviše zanimati su predstavljanje prve mobilne aplikacije GitHub-a i unaprijeđeni sistem notifikacija.

Mobilna aplikacija će programerima omogućiti da odgovore na pitanja, čitaju izvještaje o bugovima i dodijele taskove drugim programerima sa svojih telefona. Aplikacija još nije zvanično dostupna ali je moguće da se registrujete za beta verziju, ukoliko koristiti iOS. Za Android verziju se možete prijaviti na listu čekanja. Ukoliko ste nestrpljivi požurite sa prijavom, kako biste među prvima isprobali prvu verziju. Link za prijavu

Osim aplikacija, iz GitHuba su najavili unaprijeđeni sistem notifikacija koji će omogućiti selekciju po prioritetima. Stoga će biti moguće za bitne stvari omogućiti "push" notifikacije, a za manje bitne klasično izlistavanje. Tu je i opcija automatskog kreiranje podsjetnika na Slacku.

GitHub proširuje i svoj sponzorski program koji omogućava uplaćivanje novčanih donacija "open source" kreatorima. Uz GitHub sponzore, bilo ko može pomoći u finansiranju projekta, a članovi tog projekta mogu birati kako da koriste novac. Aktiviranje opcije sponzorisanja je moguće samo na "open source" projektima.