GitHub je sada besplatan za timove

GitHub je sada besplatan za timove

Coworking Development Novosti Programiranje
15.04.2020.

GitHub je ogromna i jako popularna platforma za kolaboraciju i danas je koristi gotovo svaka velika tehnološka kompanija, jer predstavlja nabolje i najsigurnije mjesto za pohranu koda.

Osnovna "Basic" verzija GitHuba je besplatna za pojedince i timove, no ona ne omogućava stvaranje privatnih repozitorija, što nije pogodno za razvijanje komercijalnog softvera jer će kod biti javno dostupan svima, pa se mnoge kompanije stoga odlučuju na plaćanje nekog od premium paketa.

Osim što je omogućio timovima besplatnu kolaboraciju i privatne repozitorije, GitHub je smanjio i cijene postojećih pretplata.

Na svom blogu objavili su kako je od sada moguće kreiranje privatnih repozitorija s neograničenim brojem saradnika na svim GitHub računima, što znači da su sve "core" GitHub funkcionalnosti dostupne svima besplatno

Oni timovi poput vlasnika koda koji trebaju napredne opcije platforme i enterprise funkcionalnosti poput SAML-a ili naprednu podršku, mogu se u bilo kojem trenutku nadograditi na neki od premium paketa, no GitHub je i tu donio povoljnije uslove, pa njegovi GitHub Pro i GitHub Team mjesečni planovi za koje je pretplata iznosila 9 dolara sada koštaju 4 dolara mjesečno, a postojećim korisnicima će se računi automatski smanjiti. 

Kada je Microsoft 2018. godine kupio Github za 7,5 milijardi dolara, mnogi su pisali kako je to veoma loše za "open source" zajednicu, a desilo se to da Github postaje sve pristupačniji. Microsoftu je cilj da što više ljudi programira i dijeli kod, jer će kad-tad neko od njih koristiti neki njegov servis, uslugu ili infrastrukturu.

IT praksa u firmama iz Bosne i Hercegovine
Posao IT kompanije
02.09.2022 23:37
uhvatipopust.ba
Biznis
13.07.2022 12:44
Python Online Courses
Programiranje
07.06.2022 08:42
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
28.05.2022 22:02
Pomoc oko ispita - Kotlin, Android Studio
Programiranje Pomoc
11.04.2022 10:37