FlightRadar u petak zabilježio rekordno mali broj letova

Tehnologija Zanimljivosti
28.03.2020. / 28.03.2020.

FlightRadar je objavio kako je ovog petka globalno zabilježeno tek nešto preko 89.000 letova – najmanje otkako taj servis vodi dnevnu statistiku.

Početak marta je donio globalnoj avio industriji pad od preko 7% u broju letova. Kriza s koronavirusom ne jenjava, sve više aviokompanija privremeno ukida brojne komercijalne linije, pa se pad dodatno produbio i doveo do jednog negativnog rekorda. Servis FlightRadar24 je objavio kako je ovog petka, 27. marta, na nebu širom svijeta njihov sistem zabilježio najmanji broj aviona otkako se, od 2016. godine, vodi dnevna statistika.

Od vrha do dna u osam mjeseci

U proteklim je godinama prosječni broj registrovanih letova bio između 150 i 200 hiljada na dan. Rekordni broj zabilježen je 24. jula prošle godine kada su ADS-B transponderi aviona u svijetu prijavili preko 225.000 letova u 24 sata.

Ove sedmice slika je sasvim suprotna – u petak je zabilježeno tek 89.276 letova.

Podsjetimo, analitičari su već upozorili da bi nastavak ovog trenda mogao dovesti do propasti većine aviokompanija. Rezerve gotovine brzo im se tope, broj rezervacija drastično pada, a oporavka nema na vidiku. Velik broj, uglavnom manjih, zračnih prevoznika bit će tako ostavljen na milost i nemilost vladama i njihovim subvencijama.

Zanimljiva poruka Mađara

I dok je svjetski zračni prostor u petak bio rekordno bio prazan, jedan je pilot laganog sportskog aviona Magnus Fusion 212 na jugu Mađarske, vrlo blizu hrvatske granice, izveo zanimljiv zahvat. Obavio je let trajanja 24 minute prilikom kojega je na nebu "iscrtao" poruku podrške zdravstvenim radnicima koji se bore s pandemijom.