Dark mode štedi do 30% baterije na iPhoneima s OLED ekranima

Tehnologija
24.10.2019. / 24.10.2019.

Dark mod na običnim LCD ekranima osim vizuelne nema nikakvu drugu funkcionalnost, no na telefonima s OLED ekranima štedi bateriju

Da Dark mod na nekim uređajima nije samo šminka zna se odavno. Naime, uključivanjem Dark moda može se znatno uštedjeti na bateriji, što će rezultirati dužom autonomijom uređaja.

Da je to stvarno tako dokazao je ovih dana i YouTube kanal – PhoneBuff koji je odlučio testirati utjecaj Dark moda na autonomiju baterije na iPhoneu XS Max. Da bi testiranje bilo što preciznije, prvo su odradili kalibraciju ekrana pri čemu je osvjetljenje postavljeno na 200 nita. Također na jednom uređaju je bio uključen Dark mode dok na drugom nije.

Osim uključene tamne teme na samom uređaju za potrebe testiranja su korištene i aplikacije koje podržavaju tamne i svijetle teme. Svaka od testiranih aplikacija, Twiiter, YouTube (i druge) manje je trošila bateriju kada je bila aktivirana tamna tema.

Koliko svijetle teme troše bateriju najbolje pokazuje aplikacija Maps koja je pod svijetlom temom u potpunosti iscrpila bateriju zbog čega je testiranje završilo nekih pola sata ranije. Za to vrijeme, iPhone XS Max s uključenim Dark modom je i dalje radio.

Dark mod na iPhoneu XS Max osigurao je 30% dužu autonomiju u odnosu na iPhone XS Max s isključenim Dark modom. Ušteda je primijećena čak i kod aplikacija koje nemaju crnu, već tamno sivu bolju korisničkog interfejsa.