Crno web tržište za COVID vakcine u porastu

Online kupovina i prodaja
26.03.2021. / 26.03.2021.

Prema izvještaju Check Point Researcha, posljednjih nekoliko mjeseci zabilježen je značajan porast broja internetskih oglasa za lažna cjepiva COVID-19. U januaru 2021. godine kompanija Check Point izvijestila je o gotovo stotinama oglasa na dark webu koji nude nedopuštena cjepiva protiv covid-19 za 500 do 1000 američkih dolara po dozi. Od tada je ta ponuda do sredine marta narasla trostruko, na preko 1.200 oglasa.

Reklamirana cjepiva uključuju Oxford-AstraZeneca (za oko 500 dolara), Johnson & Johnson (600 dolara), rusko cjepivo Sputnik V (600 dolara) i kinesko cjepivo Sinopharm (500 dolara). Čini se da prodavači cjepiva dolaze iz SAD-a, Velike Britanije, Španjolske, Njemačke, Francuske i Rusije. No očito je njihov identitet anoniman. Sva plaćanja za cjepiva isključivo su moguća bitcoinima ili drugim kriptovalutama kako bi se osiguralo da prodavač ili kupac ne mogu biti identificirani kroz transakcije.

Uz cjepiva, dobavljači na dark webu nude i krivotvorene dokumente poput lažnih potvrda o negativnim testovima na covid-19 kao i lažne potvrde o vakcinisanju. Jedan prodavač, navodno sa sjedištem u Velikoj Britaniji, nudi personalizirane potvrde o cjepivima za 150 dolara. Neki oglasi imaju čak i promotivne ponude poput: “Kupite 2 negativna testa i 3. dobijete besplatno!”

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Europol, Agencija Evropske unije za saradnju na provedbi zakona, upozorila je prošlog mjeseca na ilegalne prodaje lažnih testova cjepiva i potvrda o cijepljenju. Agencija kaže da je već uočila brojne slučajeve lažnih certifikata o testiranju na covid-19 koji se prodaju putnicima. Europol također tvrdi da je razbio mrežu falsifikatora koji su prodavali negativne potvrde o testiranju putnicima na aerodrumu Charles de Gaulle u Parizu.

Prema Check Pointu, te lažne potvrde vjerovatno će imati otežavajuću negativnu ulogu u nastavku pandemije. Napominjemo da sve aktivnosti u vezi vakcinisanja i testiranja obavljate isključivo putem certificiranih lokalnih  institucija.