Bez olakšica za IT sektor, uvozit ćemo sofisticirane usluge iz regiona po zapadnim cijenama

Bez olakšica za IT sektor, uvozit ćemo sofisticirane usluge iz regiona po zapadnim cijenama

Biznis Kompanije
14.02.2022.

Sjeverna Makedonija planira do 2023. godine smanjiti porezna dohodak uposlenih u IT sektoru i to sa 10 na nula posto. Ovom mjerom planiraju zadržati mlade i podstaći ih da se više fokusiraju na ovaj sektor u kojem je iz dana u dan potrebno sve više uposlenika.

Osim ukidanja poreza na plate, premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevskije najavio je i da njegova vlada planira niz poticajnih mjera u IT sektoru, kao što su poresko oslobađanje za prekvalifikaciju, obuku, doobuku u kompaniji te oslobađanje od poreza troškova za licence u IT industriji.

"Ovo Sjevernoj Makedoniji nije prvi potez u pravcu podsticanja IT sektora. Prije više od 5 godina su također imali slične poteze. Ni tad, a čini mi se ni sad nema i nije bilo najava sličnih mjera u BiH. Različiti nivoi vlasti tituliraju IT industriju strateškom, ali na žalost malo je senzibiliteta i još manje konkretnih mjera za jačanje i razvoj IT industrije u BiH", kazao je za Akta.ba Isan Selimović, direktor kompanije QSS d.o.o. Sarajevo. 

IT stučnjaci potrebni za digitalnu transformaciju

Mladi u BiH su sve više zainteresovani za IT poslove pokazuju to i obuke za ove poslove kojih je sve više. Nerjetko se odlučuju prekvalifiovati za ove poslove i uložiti novac u edukaciju. Sa druge strane sve veći broj upravo IT stručnjaka odlazi u inostranstvo.

"IT kadra za poslove i digitalnu transformaciju u BiH je svakim danom sve manje, a oni najbolji su upravo potrebni za velike iskorake u digitalnoj transformaciji zemlje. Ako se nešto ubrzo ne uradi, u smislu stabilizacije političkih i ekonomskih prilika, morat ćemo uvoziti ne kadrove nego sofisticirane IT usluge iz regiona, ali ćemo ih pri tom morati plaćati po zapadnim cijenama. O daljem zaostajanju zemlje u digitalnoj transformaciji u odnosu na okruženje da i ne govorim", pojašnjava Isan.

Razvijene zemlje sve više traže IT stručnjake

Nedostatak IT poslova je izražen globalno od najrazvijenih do najnerazvijenih zemalja. To je i jedan od razloga što IT stručnjaci odlaze u razvijenije zemlje.

"Zemlje koje jako ulažu u digitalizaciju uz masovnu i maksimalno olakšanu imigraciju ne uspjevaju zadovoljiti svoje potrebe i povlačenjem IT stručnjaka iz manje razvijenih zemalja povećavaju digitalni jaz izmedju razvijenih i nerazvijenih", naglašava direktor kompanije QSS d.o.o. Sarajevo.

Vlasti u BiH bi se trebale stoga ugledati na primjer Sjeverne Makedonije i posvetiti pažnju IT sektoru koji je ključan za digitalnu transformaciju. 

Iako je Sjeverna Makedonija po nekim stvarima jako slična BiH očigledno je da su ispravno posložili prioritete, smatra naš sagovornik i dodaje:

"IT proizvodi i usluge su globalna, lako utrživa roba, pa se trebamo pitati šta trebamo učiniti da u tom pogledu budemo prihvatljiva destinacija i partner”.

Vlasti će očigledno ubrzo morati povesti računa i o ovome sektoru, jer bez IT stručnjaka nema ni digitalne transfromacije.

Slika dana
Off topic
15.05.2023 11:48
IT praksa u firmama iz Bosne i Hercegovine
Posao IT kompanije
02.09.2022 23:37
uhvatipopust.ba
Biznis
13.07.2022 12:44
Python Online Courses
Programiranje
07.06.2022 08:42
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
28.05.2022 22:02