BCX.ba uskoro uvodi instant plaćanje putem digitalnih novčnika

BCX.ba uskoro uvodi instant plaćanje putem digitalnih novčnika

Crypto
02.06.2021.

Blockchain platforma, BCX.ba, kao pionirski projekat na kripto tržištu u BiH, proslavio je ovog mjeseca treći rođendan. U protkle tri godine svjedočimo eksponencijalnom porastu interesovanju za tržište kriptovaluta, što pokazuje i činjenica da je broj ljudi koji trguju kriptovalutama putem prve kripto mjenjačnice i kripto berze  prešao 7.000 korisnika. 

Kripto tržište u procesu je velikih promjena kako u BiH tako i na globalnom nivou. Evropska Unija je donijela Zakon o digitalnoj imovini na nivou Unije koji će stupiti na snagu 2024. godine za sve članice EU, a najveća kripto berza u SAD-u izašla je  na tradicionalnu berzu.  

Sigurnije i transparentnije trgovina digitalnim novcem

 „Tražnja za kriptovalutama na globalnom nivou , a ujedno i njihova cijena posmatrano kroz duži vremenski period je u konstantnom porastu, što je indikator da samim tim dobija na važnosti kao dio globalnog finansijskog sistema. Regulativa vezana za kriptovalute u svijetu je sada mnogo jasnija, a Evropska Unija je donijela i Zakon o digitalnoj imovini na nivou Unije koji će stupiti na snagu 2024. godine za sve članice EU. Takođe, došlo je do uvrštavanja kripto-indeksa na tradicionalnim berzama kako u USA tako i u ostatku svijeta. Coinbase, najveća USA kripto berza je izašla na tradicionalnu berzu i imala ogroman uspjeh. Takođe, mnogo bolje i jasnije su definisane smjernice koje se tiču sprečavanja pranja novca, te sada imamo dostupne servise koji u realnom vremenu globalno vrše monitoring transakcija kriptovaluta te onemogućavaju i ograničavaju zloupotrebu korištenja kriptovaluta u nelegalne svrhe. 

Moram da naglasim da je korištenje kriptovaluta sada mnogo sigurnije i transparentnije te da nema nikakvih rizika za klijente koji koriste usluge neke od platformi kao što je naša, a koje striktno sprovode mjere sprečavanja pranja novca u skladu sa domaćim i Zakonima EU“, ocijenio je Nikola Klak, osnivač prve kripto mjenjačnice i kripto berze u BiH.  

Tri kripto godine

Prvi korak ka razvoju bh. kripto tržišta napravljen je prije tri godine kada je počela sa radom prva kripto mjenjačnica koja je omogućila svim korisnicima da trguju kriptovalutama na domaćem tržištu, kao što su BTC - Bitcoin, ETH - Ethereum, LTC - Litecoin, BCX - Bitcoin Cash i USDT – Tether, a odnedavno i Ethereum Classic.

Prema statistici, najpopularnije dvije kriptovalute u BiH i svijetu su Bitcoin i Ethereum koje čine 83% tržišne kapitalizacije cijelog kripto tržišta. BCX blockchain platforma ima dva modula: BCX mjenjačnicu i BCX berzu. BCX mjenjačnica brzo i jednostavno vrži zamjenu iz kriptovalute u konvertibilnu marku i obrnuto, po trenutnom kursu koji je na svjetskim berzama, te BCX berza koja predstavlja tržište Bosne i Hercegovine.

„Kripto tržište kao i svako drugo ima svoje uspone i padove, ali u posljednje tri godine svjedočili smo ogromnom rastu interesovanja za blockchain platforme kao i za samo tržište kriptovaluta. Stvorili smo jedan jak tim ljudi, stvorili smo viziju te odredili naš cilj. Sada imamo jasan fokus na stvari koje su pred nama i spremni smo da nastavimo dalje punom parom. Mi smo naučili mnogo toga, a velika nam je satisfakcija da smo i mnoge druge edukovali i omogućili smo im da uđu na ovo interesantno tržište na jedan legalan, jednostavan, siguran i transaprentan način. Ono što smo željeli je dati do znanja svakom našem klijentu je da smo tu za njih i da ćemo im odgovoriti na svako pitanje i dati prijeko potreban savjet i kosultaciju. Želim prije svega da zahvalim našim korisnicima i na pohvlama ali i na kritikama koje su nas vodile da stalno poboljšavamo kako našu platformu tako i našu uslugu. I dalje ćemo nastaviti da inoviramo, te da pratimo trendove, ali i da radimo na uvođenju digitalne imovine u naš finansijski sistem“ istakao je Klak.

Instant plaćanje putem digitalnih novčanika

Pred kripto tržištem je dug razvojni put, kako u evoluciji blockchain tehnologije tako i u njenoj penetraciji u tradicionalne finansijske sisteme. Jedan od važnih iskoraka će biti i novi projekat prve kripto mjenjačnice u BiH, a to je mogućnost instant plaćanja putem digitalnih novčanika za sve robe i usluge. Osim plaćanja, platforma će nuditi i još mnogo drugih usluga koje će biti integrisane u jedinstvenu aplikaciju.

„Mi radimo na tome da se prednosti sličnih platformi što prije integrišu u postojeća tržišta kako bi i mi na domaćem tržištu što prije uhvatili korak sa svijetom. Dodatno, želimo da kroz blockchain integrišemo lokalna tržišta i već smo startali sa širenjem BCX platforme i na okolne zemlje Balkana, jer nam je cilj da cijelom regionu ex-YU ponudimo jedinstvenu i uvezanu platformu za trgovanje i razmjenu digitalne imovine i usluga“, kazao je Klak, osnivač BCX.ba.

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40
Oglasi za posao