Automatsko uklanjanje pozadine sa fotografije - najjednostavniji način

Automatsko uklanjanje pozadine sa fotografije - najjednostavniji način

Aplikacije Zanimljivosti
06.06.2020. / 06.06.2020.

Često se nađemo u situaciji da trebamo ukloniti pozadinu sa fotografije kako bi izmijenili istu ili subjekat iskopirali na drugu fotografiju. Navedeni zadatak je moguće obaviti u većini programa za obradu fotografija, međutim potrebno je imati određeno znanje i vještine.

Francuski startup je razvio mobilnu aplikaciju za iPhone koja navedeni zadatak obavlja potpuno automatski, u par klikova. Korištenje je krajnje jednostavno, što je i razlog za veliki broj instalacija u proteklom periodu. 

Nakon odabira fotografije iz galerije telefona PhotoRoom automatski uklanja pozadinu i nudi vam mogućnost za odabir nove pozadine. Dostupno je mnoštvo generičkih fotografija, pejzaža gradova, a moguće je odabrati i vlastitu pozadinu iz galerije telefona.

PhotoRoom je trenutno dostupan samo za iOS (AppStore link), a uskoro stižu web i Android verzije. www.photoroom.com

Aplikacija se može koristiti potpuno besplatno, a dostupna je i plaćena verzija, po cijeni od $9.49 mjesečno. Pro verzija omogućava uklanjanje naziva aplikacije, koji inače bude prikazan u uglu, te neke dodatne opcije.

Uklanjanje pozadine sa fotografije online ili na Androidu

Za one koji ne koriste iPhone dostupan je online alat za automatsko uklanjanje pozadine. Korištenje je također jednostavno, potrebno je samo odabrati fotografiju iz galerije telefona i nakon kratkog procesiranja istu možete preuzeti na uređaj.

Uklanjanje pozadine sa fotografije - slike

Alat je dostupan na linku www.remove.bg i potpuno je besplatan za korištenje.

Kako rade navedene aplikacije?

Osim navedenih postoji još nekoliko drugih aplikacija koje rade potpuno automatski. U pozadini se nalaze specijalni algoritmi, koji u kombinaciji sa umjetnom inteligencijom (AI) prepoznaju objekte na slici, i uklanjaju ostatak. Navedeni sistemi procesiranjem različitih fotografija konstantno "uče" i postaju precizniji u prepoznavanju objekata. Samim tim krajnji rezultat je bolji.

Navedene alate možete iskoristiti za uređivanje i kombinovanje objekata sa različitih fotografija kako u poslovne svrhe, tako i za kreativne postove na društvenim mrežama.

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40