Amazon uvodi praksu zapošljavanja programera bez fakultetske diplome

Amazon uvodi praksu zapošljavanja programera bez fakultetske diplome

Edukacija Karijera
07.05.2021.

Tradicionalno, Amazon nije angažovao softverske inženjere bez diplome iz IT tehnologija ili određenog radnog iskustva.

Skup kvalifikovanih radnika iz kojih američke tehnološke kompanije zapošljavaju nije dovoljan da zadovolji trenutnu potražnju. Amazon, kompanija u kojoj Afroamerikanci čine svega 7% radne snage, pokušava to da promjeni novim devetomjesečnim programom koji nudi u partnerstvu sa Lambda školom, online programom tehničkog obrazovanja, koja navodi da je ovo prvi put da će Amazon angažovati inženjere bez diploma, kako prenosi Protocol.

Kao alternativu naplati školarine unaprijed, studenti Lambde mogu da sklope poseban sporazum sa školom. Prema sporazumu studenti neće biti u obavezi da plaćaju školarinu Lambdi dok ne počnu da zarađuju više od 50.000 dolara godišnje. U tom trenutku počeće da vraćaju Lambdi 17% svoje plate tokom 24 mjeseca, a maksimalno 30.000 dolara. Amazon će u osnovi tretirati diplomce kursa Lambda škole isto kao i one sa četvorogodišnjom diplomom iz IT tehnologija. 

Ali iako je raznolikost zaposlenih dio razloga koji stoji iza Amazon-ovog partnerstva sa Lambdom, iz ove škole navode da to nije jedini razlog. Amazon-u je potreban veliki broj softverskih inženjera i koristilo bi mu kovanje novih, posebno prilagođenih njihovim potrebama. Nastavni plan i program za Lambdinu školu prilagođen je Amazonovom internom treningu, što znači da će diplomci imati tačno određena znanja koja su potrebna Amazon-u.

Dok su u Americi problemi koji se vide u javnosti prije svega vezani za društvenu jednakost, ono što je problem širom svijeta, pa i kod nas, je manjak kvalifikovanog kadra. Interesantno je vidjeti kako neke od mnogih prekvalifikantskih škola bivaju priznate kao zamjena za ograničen broj fakultetski obrazovanih kadrova.

Vaše .ba domene
General
03.06.2024 09:23
Kako naučiti C# & dotNet Core
Programiranje
03.06.2024 09:21
uhvatipopust.ba
Biznis
03.06.2024 09:21
Payoneer u BiH
Biznis Pomoc
27.05.2024 04:44