AI algoritmi koje koristi BMW dostupni na GitHub-u

Development Tehnologija
18.12.2019. / 18.12.2019.

U posljednjih nekoliko decenija automobilska industrija počela je u velikoj meri da koristi vještačku inteligenciju i to ne samo kroz automatizaciju u procesu proizvodnje koja se u velikoj mjeri oslanja na robote, već i u samim karakteristikama vozila. Jedan od lidera u ovoj industriji svakako je i njemačka kompanija BMW koja posjeduje jedan od najrazvijenijih sistema u ovim oblastima i koja je nedavno objavila da će neke od svojih algoritma u domenu vještačke inteligencije učiniti dostupnim široj zajednici na GITHub-u.

Objavljeni algoritmi su uglavnom dio različitih AI aplikacija, uglavnom iz oblasti automatizovanog prepoznavanja i označavanja slika (image recognition i image tagging). Javno lansiranje ovih algoritama pružiće mogućnost programerima širom svijeta da pregledaju, promijene, koriste i poboljšaju izvorni kod.

Kako kaže Dirk Dreher, šef odjeljenja za logističko planiranje, BMW algoritmi koje sada objavljuju značajno su skratili vreme razvoja neuralnih mreža za autonomne transportne sisteme i robote. Prepoznavanje objekata na slikama jedan je od najčešćih zadataka u oblasti mašinske vizije i veliki dio se oslanja na duboko učenje (deep learning). Kada se kombinuju mašinsko učenje i klasifikacija slika, računari postaju sposobni za obavljanje vizuelnih zadataka koje su nekad mogli da obavljaju samo ljudi, čineći proizvodnju vozila efikasnijom. 

U izjavi za BMW Blog Kristian Patron, šef odjeljenja za inovacije i digitalizaciju u BMW-u, ističe da će otvaranje koda biti od koristi ne samo softverskim inženjerima u kompaniji, već i programerima širom svijeta. Na taj način kompanija programerima pruža elemente inovativnog softvera za označavanje digitalnih slika, koji se pokazao efikasnim u više AI aplikacija, a zauzvrat dobijaju podršku kako bi svoj AI softver podigli na viši nivo razvoja. Također, ovo kompaniji omogućava i da se snažnije usredsredi na unaprijeđivanje i razvoj određenih AI aplikacija u proizvodnji i logistici.

Iz kompanije također dodaju da će svim korisnicima algoritama biti zagarantovana anonimnost. Pored toga, objavljivanje algoritama omogućava i da se svi propusti u njima brzo identifikuju, a u tom procesu se po potrebi mogu koristiti i automatizovane funkcije koje obezbjeđuju operateri platforme. U svrhu osiguranja kvaliteta, BMW će provjeravati sve pristigle korisničke prijedloge prije nego što se stave u upotrebu i počnu da se razmijenjuju.