15 najplaćenijih programskih jezika i gdje možete odmah besplatno da ih naučite

Edukacija Programiranje Karijera
17.06.2020. / 17.06.2020.

Nakon završenog trećeg godišnjeg istraživanja u organizaciji web platforme HackerRank preko 116.000 developera iz 192 zemlje podijelilo je svoje iskustvo o kvalitetu i plaćenosti zanimanja kojima se trenutno bave. Istraživanje je rezultiralo listom od 15 najplaćenijih programskih jezika, raspoređenih u odnosu na prosječnu zaradu developera na globalnom nivou koja, prema istraživanju Hacker Ranka, iznosi oko 54.491$.

U okviru liste pronaći ćete i linkove za svaki od navedenih jezika gdje možete besplatno početi s učenjem. Listu je priredio Business Insider.

C++, zarada: 55.363$

U ovom trenutku možete ga učiti putem Udemy kursa i na Udacity-ju. Ukoliko vaš izbor bude Udacity biće vam potrebno malo predznanja o kodiranju, dok za prvi kurs ono nije neophodno.

JavaScript, zarada: 55.690$

Ako uporedimo sa prosječnom zaradom, ova zarada veća je za 2,2 %. JavaScript je na raspolaganju za učenje putem YouTube tutorijala, kursa na Codecademy i na sajtu Learn JS, gde je u ponudi i interaktivni tutorijal.

Python, zarada: 56.670$

Potpuni početnici imaju priliku da uče pomoću dva vrlo korisna YouTube tutorijala, na kanalu jednog od bivših Google developera, i na već pomenutom kanalu „Programiranje sa Mosh-om”. I Udemy ima u svojoj ponudi uvodni kurs.

TypeScript, zarada: 57.433$

U poređenju sa prosječnom zaradom ovaj iznos je veći za 5.4 %. TypeScript može da se nauči putem kurseva na FreeCodeCamp-u i KoderHQ-u.

Kotlin, zarada: 58.196$

Uz malo predznanja, poznavanje Kotlina može da se proširi na Kotlinlang-u, a ako ipak počinjete od nule pogledajte ovaj YouTube tutorijal.

C#, zarada: 58.469$

U ponudi su tri mjesta na kojim možete pronaći kurseve koji će vam pomoći da savladate osnove ovog jezika: Codeasy ima svoj kurs, i dva YouTube tutorijala, u trajanju od po sat vremena i četiri i po sata.

Prolog, zarada: 60.000$

Poznavaoci Prologa u prosjeku zarađuju 60.648$, iznos veći za 11.3 % od prosječne zarade. Za sticanje osnova Prologa predlažemo da posjetite jedan od ova dva web sajta.

R, zarada: 61.629$

Dva dobra mjesta za učenje ovog programskog jezika su tutorijal Edureka! i Codecademy.

Pascal, zarada: 62.773$

Od svih ispitanika, oni koji rade u Pascalu zarađuju za 15.2 % više od prosječne zarade. Udemy naplaćuje svoj kurs 12$, ali postoji i web sajt sa besplatnim početnim tutorijalom.

Swift, zarada: 65.171$

Program možete naučiti putem tutorijala FreeCodeCamp-a i besplatne kolekcije Hacking with Swift.

Objective-C, zarada: 66.697$

Ukoliko su u svom profesionalnom angažmanu naveli upotrebu Objective-C ispitanici su u grupi čija je zarada za 22.4 % veća od standardne prosječne zarade. Objective-C je dostupan za učenje na Udacity-ju i Tutorials Point-u.

Ruby, zarada: 72.146$

Ovaj programski jezik možete savladati putem Codecademy-ja i Free Code Camp-a.

Go, zarada: 72.621$

Interesantno je da je na ovoj listi Go kotiran skoro identično kao i na listi godišnjeg istraživanja Stack Overflow-a, gde je izračunato da je vrijednovan isto koliko i Rust, sa zaradom od 74.000$. Go možete naučiti uz ovu e-knjigututorijal i na Udemy-ju gdje je cijena kursa 12$.

Scala, zarada: 77.159$

Scala je na istom mjestu kao i prema istraživanju Stack Overflowa. U odnosu na prosječnu zaradu veća je za 41.6  %. Scala je besplatno dostupna za učenje na CognitiveClass-u i Scala-Exercises.

Perl, zarada: 84.025$

Program koji je na trećem mjestu prema nezadovoljstvu ispitanika Stack Overflowa i za koji se 71 % korisnika izjašnjava da prestaje da ga koristi, začuđujuće je i u tom istraživanju najplaćeniji, kada se uporede prosječne zarade. 

U poređenju sa prosječnom zaradom developera na globalnom nivou, veća je za 54.2 %. Perl možete naučiti uz Perl for NewbiesTutorialsPoint i Learn-Perl.

Kako naučiti programiranje?

Kao što možete vidjeti znanje neke od navedenih vještina Vam može osigurati odlično plaćene poslove. Potrebno je samo malo volje, i uz upornost i dobru organizaciju rezultat neće izostati. Pregledajte još jednom navedenu ponudu i detaljnije istražite kurs za koji se eventualno odlučite.

Freelance poslovi - prednosti i mane najpopularnijih sajtova za digitalni rad