Šta je VPN, koji je najbolji i zašto bi trebali koristiti isti?

Šta je VPN, koji je najbolji i zašto bi trebali koristiti isti?

Novosti Tehnologija Aplikacije
09.06.2019. / 08.08.2019.

Cilj ovog članka je da se upoznate sa VPN tehnologijom i zaštitite na internetu.

VPN je skraćenica od eng. Virtual Private Network (virtualna privatna mreža) i ime je za kompjutersku mrežu koja spaja daleke mreže koristeći javne komunikacijske mreže kao što je internet. VPN daje upraviteljima mreža i krajnjim korisnicima sigurnost od prisluškivanja i upadanja drugih korisnika (namjerno ili nehotično) kroz korištenje tehnoloških rješenja kao što su tunelski protokoli i šifriranje. - Wikipedia

Izvorno, kompanije su stvorile VPN-ove kako bi zaštitile svoju komunikaciju od industrijske špijunaže. Budući da postoje sve jednostavniji načini za presretanje podataka koji putuju internetom. Zato VPN mreža nudi šifriranu vezu od tačke A do tačke B. VPN mreža koristi šifrirani prijenos podataka i sistem tunela kako bi sigurno prenio podatke između ove dvije tačke. Vašeg računara ili mobitela i webstranice kojoj pristupate. Kao rezultat toga, Vaši su podaci kriptirani i zaštićeni.

Vaš ISP (Internet Service Provider) će vidjeti samo jednu vezu: onu postavljenu između vas i VPN servisa kojeg koristite, a ona je, naravno, potpuno zaštićena. Zato vaš ISP neće moći vidjeti što radite unutar VPN mreže, prema tome, ne mogu vas pratiti.

 

vpn ilustracija najbolji vpn

 

Prednosti korištenja VPN-a

Slijedi kratka lista koji sadrži glavne prednosti korištenja virtualne privatne mreže:

  • Promet između vas i VPN servisa koji koristite je kriptiran, tako da je nemoguće da neko vidi šta radite na internetu. Vaš internet provider (BH Telecom, Telemach i sl.) nema uvid u stranice koje posjećujete.
  • Dokle god ste povezani sa VPN-om, imat ćete pristup cijelom internetu bez cenzure koje bi mogla utjecati na vas. Npr. iako je u Kini blokirana većina popularnih servisa kao što su Facebook i YouTube koristeći VPN korisnici zaobiđu blokadu. 
  • Možete pristupiti servisima i geografski ograničenim web stranicama, ako ćete koristiti VPN server koji se nalazi u regiji u kojoj su dostupni ti servisi ili web stranice. Ukoliko ste zainteresovani za neki popularni servis koji nije moguće koristiti iz Bosne i Hercegovine, preko VPNa istom možete pristupiti postavljajući lokaciju na neku od podržanih država.
  • Serveri na koje se povezujete neće vidjeti vašu IP adresu, nego adresu VPN servera. Webstranice kojima pristupate ili komentarišete nemaju uvid u vašu IP adresu i lokaciju.
  • Možete surfati internetom, čitati vaše e-mailove ili slati važne informacije na javnim mrežama i to bez rizika da vas netko špijunira. Ukoliko se spajate na javne wifi mreže u kafićima i tržnim centrima eliminišete mogućnost da neko prati vaš promet i stranice kojima pristupate.

Besplatan a dobar VPN?

Obzirom da kupovna moć građana u BiH nije baš najbolja, većina traži besplatna rješenja. VPN servisa možete naći i to dosta, problem je što se plaćaju a besplatne verzije su manje ili više ograničene. Ograničene su po pitanju protoka, što znači da uglavnom na raspolaganju imate određen broj megabajta na mjesečnom/sedmičnom/dnevnom periodu.

BUDITE PAŽLJIVI SA BESPLATNIM VPN-ovima! Zapravo, ništa nije zaista besplatno na internetu. Zlonamjerne kompanije mogu prikupljati Vaše podatke i navike pregledavanja u komercijalne svrhe. Takođe, mogu prodati Vašu propusnost. Ili Vas upotrijebiti kao botnet. Korištenje besplatnog VPN-a može Vam uzrokovati puno problema te iste koristite na vlastiti rizik.

Preporuka za VPN

Trenutno je u svijetu najpopularniji VPN servis NordVPN. Odlikuju ga odlične performanse i visok nivo zaštite. Nakon kupovine pretplate jedan račun možete koristiti na 6 uređaja. Znači možete osigurati svoj računar, mobitel, čak i uređaje od prijatelja ili članova porodice. Posjeduju servere u čak 60 država koje možete koristiti za konekciju.

Koji vpn izabrati

Neki od benefita koje ostvarujete koristeći NordVPN

  • Registrovan na Panami, ne podliježe zakonima o čuvanju podataka
  • "No log policy" - nema zapisivanja aktivnosti korisnika
  • Rok od 30 dana za vraćanje novca ukoliko odlučite odustati od pretplate
  • Neograničen promet
  • Preko 5000 servera u 60 država uz svakodnevno povećanje kapaciteta
  • 24/7 dostupna podrška na chat i email
  • "Automatic kill switch" - konekcija na internet isključivo preko VPNa
  • Aplikacije za sve desktop i mobile uređaje, plus mogućnost konfiguracije na nivou routera

U toku je promotivna akcija, 2,99$ / mjesec. Link do promo ponude

Zaključak

VPN (virtualna privatna mreža) je postao nužnost u ovom dobu online praćenja, pogotovo ako želite zaštititi svoju privatnost i osigurati vaše podatke koji mogu biti izloženi putem raznih spywarea, malwarea itd.

VPN stvara privatni "tunel", zatvorenu vezu koju ne može dešifrovati neka druga strana, kao što su vaš provajder (ISP) ili, općenito, neke web stranice. To znači da se podaci koje šaljete više ne mogu presresti i/ili ukrasti.

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40