Posljednje ljudsko zanimanje na svijetu bit će developer

Posljednje ljudsko zanimanje na svijetu bit će developer

Konferencije Novosti
06.06.2019. / 06.06.2019.

Budućnost donosi transformaciju, a to je Augmented Intelligence –  mašine nisu tu da zamijene ljude, već da pojačaju i pomognu ljudskoj inteligenciji - rekao je Garry Kasparov na otvorenju kongresa WeAreDevelopers 2019

wearedevelopers garz kasparov

Danas 6. juna 2019. otvorena je ovogodišnja developerska konferencija WeAreDevelopers 2019. Nakon ranijih godina i Beča, ova peta po redu konferencija po prvi put se održava u Berlinu, i to u kongresnom centru City Cube. WeAreDevelopers svojim keynote predavanjem otvorio je poznati šahovski velemajstor Garry Kasparov – čovjek koji je „pobijedio izgubivši revanš“. Svojim predavanjem pod nazivom „Budućnost ljudske kreativnosti u svijetu pametnih mašina“ osvrnuo se na AI u današnjem svijetu predviđajući kamo sve to vodi.

Vjerovatno je većini poznato kako je Kasparov daleke 1997. izgubio šahovsku partiju od IBM-ovog superračunala Deep Blue koje je tada smatrano najsnažnijim računalom na svijetu. Kasparov je izjavio kako je nakon meča bio potišten, ali ne toliko što je izgubio od računala, koliko zbog činjenice kako mu je to bio prvi poraz nakon dužeg perioda. Deep Blue nije imao takve AI mogućnosti kakve imaju današnji računari – pobijedio je taktikom brute force tj. svojom snagom i mogućnošću predviđanja oko 2 miliona kombinacija u sekundi. Ljudska kreativnost i intuicija nisu mogli protiv toga. Današnji računari su još superiorniji i pitanje je kako ih najbolje iskoristiti u kombinaciji s ljudskim mogućnostima. Ipak, činjenica je da takvi računari rade na temelju unaprijed zadanih ljudskih instrukcija, a još je Pablo Picasso ranije izjavio kako su računari beskorisni, budući da vam mogu dati samo odgovore.

we are developers

Kasparov je naglasio kako su računari ipak ograničeni jer uspijevaju samo u tzv. zatvorenim sistemima, no još uvijek ne mogu funkcionirati i pobijediti u otvorenim sistemima gdje je bitna ljudska kreativnost i intuicija. Kako kroz historiju, tako i danas ljudi vide računare kao zlo, uništavače tradicionalnih poslova i umanjivače ljudske bitnosti u svijetu. No, činjenica je da kombinacija čovjek (intuicija i iskustvo) + računar (brzina i analiza) uvijek pobjeđuje bilo koji i najsuperiorniji uređaj. Budućnost, dakle, donosi transformaciju, a to je Augmented Intelligence – računari nisu tu da zamijene ljude, već da pojačaju i pomognu ljudskoj inteligenciji.

Kasparov je svoje predavanje zaključio odgovorom na pitanje iz publike "Koje će ljudsko zanimanje biti posljednje na svijetu?" – odgovor je, Developer!

WeAreDevelopers kongres se nastavlja danas i sutra, a nekoliko hiljada učesnika iz cijelog svijeta očekuju zanimljiva predavanja i radionice te vrlo bogat izlagački dio, budući da su sponzori događanja mahom velike tehnološke kompanije.

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40