Srednjoškolci iz Tuzle osmislili aplikaciju za javni prijevoz

Srednjoškolci iz Tuzle osmislili aplikaciju za javni prijevoz

Startupi Aplikacije
02.06.2019. / 02.06.2019.

Da su mladi itekako sposobni sprovesti ideju u djelo, znaju mladi iz ARC tima kojeg čine srednjoškolci iz Tuzle: Kenan Imamović, Ajdin Nukić, Azur Tanović i Ajdin Bajrić.

Ovi sposobni mladići uzeli su stvar u svoje ruke kako bi poboljšali javni prijevoz i osmislili aplikaciju za isti. Aplikacije Arc i Arc Driver dolaze uskoro, a imaju za cilj lakše povezivanje osoba u potrebi sa prijevozom te osoba koje nude prijevoz tako što im pronalaze prijevoz putem njihove lokacije.

Osim toga, ona ima mogućnost online plaćanja i povećanje broja potencijalnih vozila u kojima korisnici mogu doći do željene lokacije.Ideja je nastala spontano. “Početak rada je obilježio sastanak početkom tekuće godine. Obzirom da je jedan član van Tuzle, kasnio je. Došavši na sastanak, na kojem smo trebali isplanirati projekat te pronaći ideju, žalio se na transport te neugodnosti sa istim. Time smo pronašli idealnu ideju i motivaciju. U ovom problemu smo vidjeli mogućnost zarade, uklanjanje neugodnosti javnog prijevoza te korak ka modernizaciji i naprednim tehnologijama.”

“Inovacije su nas uvijek intrigrirale i često smo sjedili i zamišljali kako bismo mogli unaprijediti svoju zajednicu. Srednja škola nam je dala podsticaj za vannastavnim učenjem te solo edukacijom o sferama programerskog svijeta”, kažu za Karike mladi iz ARC tima. Vještinu i motivaciju potrebnu za realizaciju inovacija su, kako kažu, sami razvijali te jedni drugima prenosili.

“Naravno, veliki korak ka našim dosadašnjim uspjesima napravljen je uz pomoć prijatelja, ujedno i mentora koji se već duže vrijeme bave istim, a to su momci iz Makerspace (TraceBrace) tima iz Tuzle. Od njih smo čuli za takmičenje, pružili su nam svoje znanje, vrijeme te prostor i odgovarajuće okolnosti za rad i napredak”, opisuju iz ARC tima.

Ističu da proces razvitka ideje u stvarnosti nije jednostavan te postoje mnogi detalji kojima se treba posvetiti da bi sve bilo u najboljem redu. “Sada dolazi praktičan dio te finaliziranje aplikacije koja je dostupna na Google Play Store-u za pred-registraciju. Istraživši mnoge potencijalne probleme, stigli smo do faze gdje nam je potreban dobar marketing te investicija za dalji rad”, navode iz ARC tima te ističu da su spremni učiniti sve što je u njihovoj moći da projekt privedu kraju te da počnu s radom.

Ovi mladići rade na rješavanju problema s kojima se svi svakodnevno susrećemo.

“Često možete susresti se sa slučajem da prijevoz kasni, linija vožnje se otkaže ili bilo kakav sličan problem. To su rezultati loše opreme, sistema te manjka posvećenosti toj oblasti”, pojašnjavaju.

Aktivizam kod mladih često ne nailazi na odobravanje društva, pa su se tako ovi mladići morali sami izboriti za napredak svoje ideje. “U našem iskustvu, jako mali broj mladih je spreman odvojiti svoje vrijeme za sticanje novih i potrebnih vještina za ovome sličan rad, mnogo ih je sposobnih, ali malo zainteresovanih. Podrška od okoline stečena je samo od strane prethodno navedenog Makerspace tima te osoblja sa Burch Univerziteta. Od strane škole, grada ili bilo koje druge kompanije nismo dobili podršku niti pažnju”, dodaju.

Trenutno imaju brojne planove jer je aplikacija u završnoj fazi.

“Planovi za skoriju budućnost su da se u aplikaciju nakon izbacivanja redovno uvode promjene, izmjene i napredovanja, a s vremenom da se proširi aplikacija na pametne satove te da se dodaju dodatne opcije za poboljšanje sigurnosti, kvalitete i efikasnosti”, ističu mladi.

S ovom aplikacijom su se predstavili u Sarajevu na natjecanju Get In The Ring. “Tu smo stekli mnogo dodatnog znanja, sklopili mnoge veze te sebe uzdigli na do sada nedostižni nivo poduzetnosti te ‘StartUpživota’. Vidjeli smo šta je ustvari potrebno za uspjeh, koliko rada i truda trebamo uložiti te smo shvatili koliko smo ustvari spremni da isto i uložimo”, opisuju iz ARC tima.

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40