Windows 10 dobija svoj Linux kernel

Windows 10 dobija svoj Linux kernel

Tehnologija
18.05.2019. / 18.05.2019.

Microsoft je posljednjih godina napravio nekoliko prilagođenih Linux projekata, a najnoviji u nizu jest Linux kernel koji će biti dijelom Windows 10 operativnog sistema. Već od ovog ljeta developeri će ga moći testirati i uvjeriti se je li uistinu “open-source” kako Microsoft naglašava da će biti od prvog dana.

Naime, ovaj novitet koji developerima svakako mnogo znači bit će svojevrsni temelj za Microsoftov Windows Subsystem for Linux (WSL) 2.0, a ujedno će to biti i prvi put da je Linux uključen kao komponenta u Windows operativnom sustavu. Dakle, daleko se otišlo od onih dana kad su iz kompanije prštale optužbe da je Linux tumor kojeg treba ukloniti.

Kako god, Microsoft Linux kernel baziran je na verziji 4.19, što znači da je riječ o identičnoj tehnologiji koju imamo prilike vidjeti u Azure. Iako WSL 2 neće nuditi "userspace binaries", kao prethodnik, korisnici će i dalje moći birati u Microsoft Store Linux distribuciju koju žele, odnosno, s kojom im je najzgodnije raditi u datom trenutku.

Zanimljiv potez Microsofta, u svakom slučaju, ali i ciljan kako bi pridobio developere na svoju stranu. Sve oni koji  u cloud okruženju biraju Appleov Mac kao sredstvo za rad sa i na softveru. Da to želi promijeniti, kompanija je shvatila još 2016. i predstavila WSL pa zato sad broji na toj platformi 3,5 milijuna aktivnih korisnika. No, mjesta za poboljšanja svakako je bilo.

Primjerice, rad se dosad morao filtrirati kroz Windows kernel, odnosno, samu jezgru operativnog sustava. Odsad, Linux kernel će raditi paralelno s Windows kernelom i što se tiče samog softvera, on će imati "dojam" kao da se radi na Linux mašini, a ne Windows mašini. Developerima se na taj način bitno olakšava posao i samo se potvrđuje da Microsoft jako dobro osluškuje zajednicu i posljednjih godina iznimno dobro prepoznaje koje poteze vući kako bi napredovao...

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40