Podrškom mladima do prvog studija za razvoj igrica u BiH

Podrškom mladima do prvog studija za razvoj igrica u BiH

Novosti
24.02.2019. / 24.02.2019.

Najpopularnija video igrica u budućnosti bi mogla doći baš iz Sarajeva i Bosne i Hercegovine, a zahvaljujući inovativnim mladim ljudima.

Amar Zubčević je Sarajlija koji se za razvoj video igrica počeo interesovati još prije desetak godina. Kroz zabavu i igru sa prijateljem je usavršavao znanje i razvijao različite video igrice. Da to što rade ima smisla, svjedoče i brojne nagrade i priznanja koje su dobili od reprezentativnih članova ove industrije.

Perspektivnost Amarove ideje prepoznao je i Institut za razvoj mladih KULT koji je zajedno sa Općinom Stari Grad i uz podršku Ambasade Kraljevine Švedske u BiH osigurao podršku za razvoj njegovog biznisa. Amar je sada vlasnik prvog studija za razvoj igrica u BiH u kojem će raditi sa nekoliko prijatelja, a uskoro upošljavati i druge, talentovane mlade ljude.

„Ovom podrškom cijelu priču dići ćemo na viši nivo, zaposliti druge mlade, realizovati zahtjevnije projekte. Oduvijek sam volio raditi i radio sam i dok sam studirao, ali sada sam dobio priliku da zaista napravim vrijedne stvari.“ - Amar Zubčević.

Zahvaljujući Preduzetničkom fondu za mlade koji je osnovan kako bi podržavao perspektivne ideje mladih, po prvi put u BiH mladi će se ozbiljnije baviti i 3D printom.

„Mi ćemo zapravo druge činiti sretnim, kao što je to za nas učinila ova podrška. Dugo sam bio bez posla, a sada imam priliku i ja posao osigurati drugima. Malo vjetra u leđa potrebno je mladima da bi uspjeli i ovo je pravi primjer.“ - Rusmir Poturović.

U Starom Gradu u okviru preduzetničkog fonda za mlade pokrenuti su i obrti kao što su automehaničar, autolakirer, fotograf, frizer, te otvorena veterinarska apoteka. Ukupan iznos predviđen za finansiranje biznisa mladih iz Starog Grada je 40.000 KM, a u jednakim omjerima sredstva izvajaju Općina Stari Grad i Institut za razvoj mladih KULT.

U okviru Preduzetničkog fonda za mlade udruženim sredstvima jedinica lokalne samouprave i Instituta za razvoj mladih KULT, uz podršku Ambasade Kraljevine Švedske u BiH, namijenjenih razvoju preduzetništva i zapošljavanju mladih sa područja osam općina i gradova.

Ukupan iznos Preduzetničkog fonda za mlade iznosi oko 400.000 KM, a bit će podržano od 50 do 100 biznisa mladih ljudi. Biznisi su do sada podržani u Općini Stari Grad Sarajevo, Općini Jajce, Opštini Teslić, Općini Novi Travnik, Općini Centar Sarajevo, Opštini Modriča, Gradu Cazinu i Gradu Trebinje.

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40