"Wunderkind-i" u fokusu WeAreDevelopers Congress Vienna 2019

"Wunderkind-i" u fokusu WeAreDevelopers Congress Vienna 2019

Konferencije Edukacija
05.12.2019.

Tokom dva kongresna dana, palata Hofburg je bila nezaobilazno mjesto za developere koje interesiraju teme poput umjetne inteligencije (AI), blockchain-a, cloud okruženja i Interneta stvari (IoT). Preko 2.400 developera koji su posjetili kongres imalo je priliku da unaprijede svoje vještine i budu inspirisani predavanjima pionira tehnologije i inovacija, te drugih eksperta u domenu IT-a.

Beč, 4.12.2019. - WeAreDevelopers Congress Vienna 2019 započeo je keynote predavanjem "wunderkind" Tanmay Bakshi (16 godina, IBM Cloud Advisor). "Čudo od djeteta", kako ga mnogi nazivaju, otvorio je kongres predavanjem na temu tehnologija nove generacije, te kako developeri danas predstavljaju osnovne pokretače promjene u razvoju tehnologija. Posjetioci kongresa su imali priliku saznati kako mašinsko učenje može imati ključnu ulogu u unapređenju života miliona ljudi na planeti, a kroz prikaz aplikacija koje je Bakshi samostalno razvio zasnovanih na AI algoritmu osiguranja kvalitete.

Nakon impresivnog uvodnog keynote predavanja, posjetioci kongresa su mogli slušati predavanja raspoređena na četiri zasebna treka, posjetiti brojne radionice i izložbeni prostor. Predavači su tokom dana dijelili vlastite uvide u najnovije tehnološke trendove poput dubinskog učenja (Noa Barbiro, Booking.com i Siddha Ganju, Nvidia Corporation), cloud okruženja (Christopher Feussner, Palo Alto Networks) i umjetne inteligencije (Dat Tran, Axel Springer i Eric Steinberger, Climate Science). 

Tokom predavanja Eric Steinberger navodio je akcije koje je potrebno provesti da bi se nastavilo napredovati u razvoju AI. Iako Steinberger ima samo 21 godinu, već je uvriježeni stručnjak u apliciranju dubokog učenja na kompleksne probleme iz realnosti. Radi na nekoliko univerziteta poput MIT (Massachusetts Institute of Technology), TU Wien (Vienna University of Technology) i Univerziteta u Luksemburgu. Također, Steinberger je podcrtao važnost educiranja narednih generacija kako bi spremno dočekale predstojeći napredak u tehnologijama koje se danas široko koriste. 

Drugi kongresni dan obilježile su Cassie Kozyrkov (Google, Inc.) i Alexandra Waldherr (17-godišnja studentica). Kozyrkof je podijelila vlastiti uvid na to kako developeri mogu ostati sigurni u budućnosti kojom će dominirati AI tehnologija. Obzirom da će AI nastaviti da dominira tehnološkom disrupcijom, developeri joj ne bi trebali slijepo vjerovati. Waldherr je predstavila inovativni uvid u razvoj kvantnih kompjutera i kvantnu supremaciju koja iz njihovog razvoja treba proisteći. Za mnoge posjetioce ovo predavanje je potvrdilo njenu ulogu kao uzora za razvoj nadolazeće generacije naučnika, a koji će biti lice digitalne disrupcije u budućnosti. 

U današnjem dinamičnom biznis okruženju postalo je veoma važno njegovati raznolikost i inkluziju kako bi se održala kompetitivna prednost kompanija. Uz sveprisutni "gender gap" u tehno-industriji, postalo je važnije no ikad dati podršku ženama u ovoj branši. Tokom oba kongresna dana, organizatori su održali veoma značajne događaje na kojima se diskutiralo o ženskom upravljanju, uzorima i inicijativama koje će pokrenuti proces promjena i iznjedriti rješenja za trenutni "gender gap". Mali. M. Baum (WLOUNGE) moderirala je diskusiju na temu trenutnih problema raznolikosti i budućih inicijativa, uz učešće Sophie Seiwald (Mercedes-benz.io), Dr. Claudia Viehweger (Axel Springer Digital Media) i Gertrud Kolb (Axel Springer Digital Media). 

Suosnivači WeAreDevelopers organizacije su iskazali iznimno zadovoljstvo postignutim na kongresu. "WeAreDevelopers Congress Vienna 2019 je utvrdio status jednog od najrelevantnijih kongresa za developere u Evropi, te smo sada još više uzbuđeni zbog skorog održavanja WeAreDevelopers World Congressa u Berlinu, planiranog za maj sljedeće godine," naveli su suosnivači WeAreDevelopers organizacije Thomas Pamminger, Sead Ahmetović i Benjamin Ruschin.

Više informacija o WeAreDevelopers World Congress 2020 potražite na linku: https://www.wearedevelopers.com/events/world-congress/

 

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40
Oglasi za posao