Suosnivač Wikipedije pokrenuo novu društvenu mrežu

Suosnivač Wikipedije pokrenuo novu društvenu mrežu

Projekat Novosti
16.11.2019. / 16.11.2019.

WT:Social nova je društvena mreža bez reklama, uz ideju da se njen rad finansira donacijama, te da se fokusira isključivo na kvalitetan sadržaj.

Jimmy Wales, čovjek koji je jedan od najzaslužnijih što svijet danas ima besplatnu enciklopediju Wikipediju, odlučio je u sklopu svog novog projekta pokušati iste principe preslikati i na društvene mreže. Pokrenuo je, stoga, društvenu mrežu naziva WT:Social (WT je skraćenica za WikiTribune, njihov servis na kojem se distribuiraju vijesti), koja neće korisnicima prikazivati reklame niti će monetizirati njihove privatne podatke. Umjesto toga, finansirat će se kao i Wikipedia, donacijama samih korisnika.

Prijave na WT:Social omogućene su već sada, no svi korisnici koji se odluče registrovati na novu mrežu bit će stavljeni na listu čekanja. Pristup mreži i preskakanje liste čekanja moguće je ostvariti na dva načina. Prvi je lakši – pozivanjem saradnika, prijatelja i članova, pozivnica za puni pristup stići će nešto ranije.

Cilj: besplatno i kvalitetno

Naravno, moguće je i donirati novac za razvoj projekta i odmah postati njegovim dijelom. Donacija, koja više sliči na pretplatu, može biti 12,99 dolara na razini mjeseca ili 100 dolara za godinu dana.

Jednom kada postanete članom, na WT:Socialu biste trebali imati pristup kvalitetnom sadržaju, probranim vijestima, te objavama vaših prijatelja i onih koje tamo pratite. Reklama i sponzoriranih objava, dakle, neće biti. Walesova ideja je na ovoj mreži stvarati manje zajednice, niše, korisnika koje će povezivati zajednički interesi, a najveći "neprijatelj" na ovoj platformi bit će lažne vijesti koje će biti eliminisane na sve moguće načine.

No, kako znamo da ni moćni Google nije uspio stati na kraj Facebooku i Twitteru i pokrenuti vlastitu društvenu mrežu koja bi imala značajno mjesto u svijetu, veliko je pitanje hoće li ovaj projekat uspjeti privući dovoljan broj korisnika. U ovome trenutku lista čekanja na besplatan pristup broji oko 45 hiljada ljudi.

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40