Stručnjaci MMF-a: Šansa za brzi razvoj BiH je u IT sektoru, turizmu i komunikacijama

Stručnjaci MMF-a: Šansa za brzi razvoj BiH je u IT sektoru, turizmu i komunikacijama

12.11.2019. / 12.11.2019.

Međunarodni monetarni fond objavio je najnoviji izvještaj o ekonomskim kretanjima u BiH i na Zapadnom Balkanu u kojem daju preporuke za našu državu i regiju. Osnovna poruka je da se šansa vidi u razvoju IT sektora, a u tom kontekstu se kao pozitivan primjer ističe Srbija.U izvještaju pod nazivom "Podizanje rasta na Zapadnom Balkanu: Uloga globalnih lanaca vrijednosti (Global Value Chain) i izvoza usluga", konstatira se da regija zapadnog Balkana (WB), koja se sastoji od malih tržišnih ekonomija u nastajanju, nije u potpunosti iskoristila ovaj pokretač rasta.

Nedostatak otvorenosti, oslanjanje na proizvode male vrijednosti i slaba konkurentnost u velikoj mjeri objašnjavaju beznačajnu ulogu trgovine i izvoza u ekonomskim performansama regiona, kažu eksperti MMF-a.

U analizi navode da bi se izvoz mogao povećati jačom integracijom sa globalnim lancima vrijednosti (GVC) i proširivanjem usluga. Iskustvo zemalja koje su se pridružile Evropskoj uniji tokom ili nakon 2004. godine pokazuje da učestvovanje u GVC-ima može pomoći malim ekonomijama, kao što je BiH, da ubrzaju izvoz i rast prihoda.

"Postoji značajan prostor za rast turizma i neiskorišteni potencijal u izvozu poslovnih i informacijskih tehnologija (IT) koji povećavaju otvorenost, povezanost i radne vještine. Srbija predstavlja primjer kako odlučni napori, uključujući obrazovne politike za osiguranje stalnog snabijdevanja kvalifikovanom radnom snagom, mogu da pomognu da se izvoz u oblasti informacionih tehnologija poveća", kaže se u izvještaju.

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40
Oglasi za posao