Politički sukob u vezi kupovine online platforme Osnovna.ba za 500.000 KM

Politički sukob u vezi kupovine online platforme Osnovna.ba za 500.000 KM

Aplikacije Edukacija Novosti
26.10.2019. / 26.10.2019.

Portal klix.ba je objavio članak u kojem govore o političkom sukobu izmjeđu Elmedina Konakovića, premijera Kantona Sarajevo, i Ministrice obrazovanja Kantona Sarajevo (KS), Zinete Bogunić.

Digitalizacija obrazovnih sistema

Vlada Kantona Sarajevo je planirala izdvojiti sredstva za kupovinu informatičke platforme koja bi odgovorila na zahtjev da se kompletan i akreditovan nastavni plan i program nađe na tom servisu, da svi učenici skupa s roditeljima imaju pristup te da nastavnici pomoću njega mogu ocjenjivati djecu po principu učenja na daljinu.

Naime, kraj septembra u političkom životu glavnog grada BiH ostat će upamćen po skupštinskom sukobu Elmedina Konakovića i Zinete Bogunić. Široj javnosti posebno su bili zanimljivi navodi ministrice obrazovanja Bogunić u vezi s pritiscima o kupovini edukativne platforme Osnovna.ba za koju je bilo planirano, prema njenim riječima, sasvim nepotrebno izdvojiti pola miliona KM.

"Elmedin Konaković je meni doveo dva momka jednu večer i oni su meni na laptopu pokazivali kako izgleda ta platforma i kazali su da ju ne mogu prodati za manje od 500.000 KM. Poslije mjesec, Konaković me pitao šta je s kupovinom te platforme. Zatim me pozvao u svoju kancelariju, doveo je te momke i ponovo smo razgovarali o Osnovna.ba. On je insistirao da ju kupimo. Ja sam rekla da ne mogu ništa kupovati bez javnog poziva. Onda je rekao da ako se već mora ići po javnom pozivu da mu tekst tog istog poziva donesem na pregled. Čim on od mene traži da mu donesem tekst javnog poziva na pregled i čim insistira na kupovini platforme pred momcima koji su njeni kreatori, to je pritisak", pojašnjava Bogunić.

Konaković negira da je vršio bilo kakav pritisak i naglašava kako je budžetom tačno 700.000 KM planirano za digitalizaciju cjelokupnog kantonalnog obrazovnog sistema za što je ovaj iznos, cijeni on, čak i nedovoljan.

"Meni je posebno važno da takav akreditovan program učenja na daljinu ponudimo svoj našoj djeci u Republici Srpskoj i dijaspori u kojoj bi se sigurno na hiljade naše djece opredijelilo da po našem nastavnom planu i programu izučava lekcije, odgovora te eventualno, posebno djeca iz RS-a, da imaju priliku položiti ispite koji bi bili priznati prilikom upisa u srednje škole. To je naša vizija i mi to tražimo od nadležnog ministarstva. Ja ne bih više ulazio u personalne odnose s ministricom Bogunić, ona misli ili zna da nam za puno manje novca može isporučiti ovakav projekt. Mi čekamo na to, budno pratimo i apelujemo da se to desi", istakao je Konaković.

Jasmin Velagić, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, jedan je od stručnjaka iz IT oblasti koji smatra da je ključno pitanje šta će biti s platformom Osnovna.ba nakon što ju resorno ministarstvo kupi, tj. da li će 500.000 KM iz budžeta biti izdvojeno samo za kupovinu ili bi to uključivalo i kontinuirano osvježavanje njenog sadržaja u nekom definiranom vremenskom periodu.

"Kada kupite web platformu za potrebe edukacije, njen sadržaj nema neku konačnu formu, tj. potrebno ga je stalno osvježavati i unapređivati. Postavlja se pitanje ko će to održavati? Hoće li to raditi uposlenici Ministarstva obrazovanja KS ili će se iz budžeta KS plaćati dodatno dizajnerima platforme Osnovna.ba njeno održavanje? Ukoliko platite 500.000 KM za platformu i njeno održavanje u narednih deset ili 15 godina, to nije visoka cijena. Međutim, ako kupite platformu za pola miliona KM i ako i dalje njenim kreatorima morate plaćati za njeno održavanje to je nešto sasvim drugo. Za trenutni koncept platforme Osnovna.ba postoji dosta alternativa. Čak postoje ljudi koji kreiraju i vlastite online platfore. Primjerice, u Hrvatskoj postoji Toni Milun koji je sam razvio vlastitu platformu za matematiku i fiziku s ogromnim brojem riješenih zadataka, koji pokrivaju sve nastavne oblasti ovih predmeta za osnovnu i srednju školu", ističe Velagić.

Kreatori i vlasnici navedene platforme, iz kompanije Tree D One, nisu bili spremni da govore javno.

Ranije smo pisali online edukativnoj platformi Osnovna.ba i više informacija o samoj platformi možete pročitati ovdje.

Ukratko, projekat Osnovna.ba pokrenut je 2015. godine od strane firme Tree D One d.o.o. Sarajevo.

Osnovna.ba je inovativna edukativna platforma koja pomaže učenicima viših razreda osnovnih škola da brže i bolje nauče, razumiju i savladaju gradivo i uključuje predmete:

  • BHS jezik – gramatika
  • Matematika
  • Fizika
  • Biologija
  • Hemija
  • Engleski jezik

 

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40
Oglasi za posao