Unicode objavio listu najpopularnijih emojija

Unicode objavio listu najpopularnijih emojija

Zanimljivosti
16.10.2019. / 16.10.2019.

Komuniciranje emoji sličicama umjesto riječima mnogo je popularno u svim chat aplikacijama, a sada po prvi put znamo i koji se emojiji najčešće koriste u svijetu

Emoji su postali svakodnevni dio komunikacije, što kod nekih izazova oduševljenje a kod drugih pak zgražanje. U emojijima je već napisana i Biblija, no do sada nismo znali tačno koje emotikone ljudi najčešće koriste. Prvi put je sada konzorcij Unicode, organizacija odgovorna za klasifikaciju i standardiziranje emojija, objavio top listu najkorištenijih sličica.

Svoje podatke dobili su iz više izvora te su prema njima rangirali emojije po frekvenciji upotrebe – oni koji se najčešće ubacuju u razgovor smješteni su u kategoriju 0, slijede ih oni s otprilike upola manjom frekvencijom pojavljivanja u kategoriji 1, s četvrtinom u kategoriji 2, i tako dalje.

Smijeh i srca na vrhu liste

Apsolutni pobjednik s oko 9,9% udjela u svim poslanim emojijima jest "lice koje plače od smijeha": ?.

Slijedi ga znak srca sa 6,6%: ❤️. Iza njih smjestili su se dva srodna emotikona: lice sa srcima u očima i lice koje se valja od smijeha: ? ?. Tek na petom mjestu našao se obični "smiley": ?. Od petog do desetog mjesta nalaze se sljedeći znakovi: ? ? ? ?.

Iz Unicodea napominju da su unutar istog znaka grupirane sve njegove rodne i rasne varijante. U analizi je primjetno i da su noviji emotikoni, nedavno uvršteni u Unicode standard, pri dnu liste jer im treba vremena da se probiju u upotrebu.

Popis prvih nekoliko stotina emojija rangiranih po frekvenciji upotrebe izgleda ovako: 

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40
Oglasi za posao