Mozilla pokrenula vlastiti VPN servis kao Firefox dodatak

16.09.2019 16.09.2019 Aplikacije Novosti

Mozilla je započela s beta testiranjem svoje VPN usluge nazvane Firefox Private Network koja je zasad dostupna kao besplatni dodatak uz Firefox preglednik.

U skladu s time započelo je testiranje nove VPN usluge Firefox Private Network, koja dolazi u obliku dodatka za Firefox i omogućava sigurnu (kriptiranu) komunikaciju putem Interneta.

Firefox Private Network se trenutno nalazi u beta fazi razvoja i dio je ponovno pokrenutog Firefox Test Pilot programa (koji sada označava i proizvode te usluge ne nužno vezane za sam Firefox preglednik koje će uskoro biti spremne za izlazak na tržište). 

Proxy poslužitelje za Firefox Private Network pružiti će kompanija Cloudflare, a usluga je zasad dostupna samo na računarima, a u budućnosti će biti dostupna i na mobilnim uređajima.

Dok traje beta testiranje usluga je besplatna te se može testirati nakon prijave (zasad samo za američke korisnike) na specijaliziranoj Firefox Private Network internetskoj stranici. Pomoću naknadno instaliranog dodatka uslugu je moguće uključivati i isključivati.  

Poznato je da besplatni VPN servisi zaostaju u performansama i nivou zaštite u donosu na komercijalne. Ukoliko želite premium uslugu pročitajte ranije objavljen članak na tu temu.

Izvor: www.bug.hr