Pet sarajevskih škola dobit će robote, 3D printere, pametne table, mikrobit pločice...

Vlada KS dala je danas saglasnost na Sporazum sa Razvojnim programom UN-a, 400.000 KM za opremanje STEM učionica u pet škola.Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj 34. sjednici dala saglasnost na Sporazum o sufinansiranju između Razvojnog programa Ujednjenih nacija (UNDP) i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, čijom implementacijom će biti omogućena nabavka opreme za pet partnerskih škola, i to tri osnovne i dvije srednje, radi opremanja i uspostavljanja STEM učionica.

Nabavka opreme i opremanje pomenutih učionica finansirat će se sredstvima u iznosu od 400.000 KM, od čega će 280.000 KM osigurati UNDP, a 120.000 KM Kanton Sarajevo.

Ova aktivnost realizirat će se kroz implementaciju projekta "Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta".

Pomenutih pet škola bit će opremljene modernom opremom iz oblasti informatike i robotike, a u pitanju je nabavka 50 robota heksapoda, 15 3D printera, 50 Bosons naučnih kompleta, pet Arduino setova od 700 komada, 150 mikrobit pločica, 70 računara i pet pametnih tabli.

Osim opremanja, UNDP će za nastavni kadar iz navedenih škola organizirati i izvesti obuku za korištenje pomenute tehnologije u nastavnom procesu.

Kanton Sarajevo se odlučio realizirati ovaj projekt zbog potrebe uvođenja kvalitetnije i modernije nastave iz informatike i robotike u osnovnim i srednjim školama, jer je cilj približiti se globalnim trendovima kada je u pitanje obrazovanje u 21. vijeku.

Izvor: www.klix.ba