BH Telecom na SFF-u predstavio mogućnosti 5G mreže, poručuju da su spremni za nove tehnologije

BH Telecom na SFF-u predstavio mogućnosti 5G mreže, poručuju da su spremni za nove tehnologije

Novosti Tehnologija
17.08.2019. / 17.08.2019.

Predstavnici BH Telecoma su u sklopu Sarajevo Film Festivala, na Pozorišnom trgu Susan Sontag u Sarajevu, predstavili mogućnosti 5G mreže za koju je ta kompanija, kako kažu, tehnološki spremna.Generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman je izjavio kako je njegova kompanija dobijanjem licence za 4G započela provedbu projekta 4G plus i kako trenutno završavaju provedbu tog projekta napredne tehnologije 4G.

"Najavili smo da ćemo u okviru SFF-a predstaviti 5G tehnologiju, mogućnosti, iskustva i sve što ova tehnologija iz sastava industrijske revolucije 4.0 nudi. Sada dovodimo 5G, predstavljamo iskustva i mogućnosti te mreže uz saradnju sa svjetskim tehnološkim liderima, našim partnerima Huawei, Ericson i Samsung", kazao je Kahriman.

Naveo je kako se nada da će svi imati priliku da vide mogućnosti tehnologije 5G, odnosno njene brzine koje se kreću preko 1GB u sekundi.

"BH Telecom poseban fokus stavlja, pored tehnološkog razvoja, na unapređenje sadržaja BH Telecoma, atraktivnosti ponude. Pokrećemo aktivnosti ka implementaciji jedne od najvećih platformi za produkciju audio-vizuelnih sadržaja u saradnji sa produkcijskim i televizijskim kućama, naravno i sa SFF-om, sve u cilju zadovoljstva naših korisnika", rekao je Kahriman.

Adnan Huremović, vršilac dužnosti izvršnog direktora za tehnologiju i razvoj servisa BH Telecoma, izjavio je kako je BH Telecom u prethodnih pola godine investiranjem u infrastrukturu omogućio uvođenje najsavremenijih tehnologija, uz ostalo i 5G mreže.

"BH Telecom je investirao u prvih pola godine više nego u istom periodu prethodne tri godine skupa. Riječ je o skupu više projekata, rekonstrukciji cijele tehnološke infrastrukture BH Telecoma u mobilnoj i fiksnoj mreži, koja omogućuje trenutno pokrivanje više od 50 posto teritorije BiH sa 4G plus tehnologijom. Taj projekat očekujemo da se završi u narednih mjesec-dva na prostoru cijele BiH", istakao je Huremović.

Također je izvršena, prema njegovim riječima, zamjena infrastrukture u cijeloj jezgri mreže BH Telecoma, u skladu sa najsavremenijim potrebama korisnika.

"Kad je riječ o samoj fiksnoj mreži, uradili smo zamjenu infrastrukture koja omogućava za više od 50 hiljada korisnike brzine i do 1 GB u sekundi. Sve to nam je otvorilo vrata za prezentaciju 5G mreže za šta je BH Telecom tehnološki spreman", zaključio je Huremović.

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40
Oglasi za posao