Iz iskustva kalifornijskog programera: NULL je pogrešan izbor tablica za automobil

Iz iskustva kalifornijskog programera: NULL je pogrešan izbor tablica za automobil

Zanimljivosti Tehnologija
16.08.2019. / 16.08.2019.

Džozef Tartaro je programer koji nije tražio probleme koje danas ima "na vratu". Nije ni slutio šta će mu donijeti odluka da 2016. godine izabere personalizirane tablice za svoj automobil. Null. Izabrao je, iz interne šale sa ženom. I pogriješio je, ispostaviće se.

Naime, null je, znaju svi koji se bave programiranjem, fraza koja u mnogim programskim jezicima predstavlja vrijednost koja je nedefinisana ili prazna. Za računar, null je praznina, prenosi Wired.

Džozefa, koji je svoju anegdotu podijelio na ovogodišnjem izdanju konferencije Defcon, je odluka o ovakvom izboru tablica dovela do mnoštva saobraćajnih kazni. Na njegovoj adresi završile su kazne koje su nadmašile vrijednost od 12.000 dolara.

Tartaro je isprva bio iznenađen kad mu je kalifornijska policija dozvolila da ima takve tablice. Potom je mislio da će prevariti sistem. Mislio je da neće dobiti niti jednu kaznu, jer će kucanjem null, sistem zapravo prepoznati njegove tablice kao nepostojeće. Međutim, desilo se suprotno.

Već 2017. godine stigli su prvi problemi. Kada je htio da putem online aplikacije obnovi registraciju, Null je bila nepostojeća oznaka. Sajt mu nije dozvolio da ukuca svoju registraciju, ali je uspio da preko referentnog broja obavi ovaj posao. To mu nije probudilo značajnu sumnju sve dok nije počelo da mu se puni poštansko sanduče.

Stizale su raznorazne kazne za parkiranje iz gradova u kojima nikada nije ni bio. Naime, kada god policajac u formular za kazne ne bi ukucao tablice, ova kazna bi automatski išla Tartaru. Jednom je dobio dvije kazne za različita vozila u razmaku od jednog sata. I ne samo to, stizale su i retroaktivno, za 2014. godinu, kada nije ni imao ove tablice.

Kazne stižu od jedne privatne kompanije koja posreduje u naplaćivanju istih, i kako svjedoči, nisu bili previše zainteresovani da mu izađu u susret i riješe problem. Ipak, poslije brojnih žalbi, uspio je da smanji iznos kazni na pola. Ipak, iako je dug od 6.000 dolara, za koji nije kriv, i dalje tu, problem je što nove kazne pristižu konstantno.

Kalifornijski odred za motorna vozila kaže da nema ništa sa kaznama, koje dolaze od lokalnih instanci koje se bave naplatom parkinga. Sa njima je sve ok, i Tartaro može da obnovi svoje tablice regularno, uz plaćanje taksi, i oni njegovo vozilo prepoznaju po datoj oznaci. Tartaro ipak ne planira da promijeni tablice, dok potpuno ne riješi sva dugovanja.

A Tartara dobro razumije i novinar Kristofer Nul (Null), koji tvrdi da mu prezime donosi "stalne greške i glavobolje", kada mu, recimo, American Express odbija prezime kao nevalidan podatak. "Sam je to tražio", rekao je Nul komentarišući ovaj slučaj.

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40