Lejla Omerović: Kada jednom kročite u IT svijet, samo nebo je granica

Lejla Omerović: Kada jednom kročite u IT svijet, samo nebo je granica

Karijera Intervju
08.08.2019. / 08.08.2019.

Sedamnaestogodišnjakinja Lejla Omerović iz Hadžića je izuzetno talentirana mlada djevojka koja svojim znanjem otvara mnoga vrata u IT svijetu.

Lejla trenutno pohađa 3. razred srednje škole, a u svijet IT-a uključila se prije 3 godine kada se prvi put susrela sa programiranjem.

Sa Lejlom smo razgovarali za Radiosarajevo.ba o tome kako se odlučila za IT sektor, kako joj ide i koji su njeni planovi u budućnosti...

„Prepoznala sam IT sektor kao prostor gdje mogu biti kreativna, tehnologije se mijenjaju iz dana u dan i tako mogu stalno napredovati i unapređivati svoje vještine. Prvobitno sam se odlučila iskušati iz radoznalosti i napisala svoju prvu liniju koda. Dobar je osjećaj vidjeti kako radi nešto što ste upravo vi napravili. Jako je zanimljivo razviti jednu mobilnu aplikaciju ili web stranicu pa sam uvijek to radila sa uživanjem“, rekla nam je Omerović koja je sa samo 15 godina imala želju da se okuša u različitim stvarima i tako se odlučila da pohađa kurs programiranja za početnike.

„Poslije toga učila sam na različitim edukacijama poput škola programiranja, kurseva i radionica. Od tada do danas imala sam priliku da da radim i učim o programrianju u c++ jeziku, web dizajnu, razvijanju igrica, grafičkom dizajnu i mobilnim aplikacijama“, otkrila nam je.

Kao djevojka u ovom sektoru postala je dio inicijative IT Girls gdje je pobijedila na takmičenju u razvijanju mobilnih aplikacija i tako stekla mnogo iskustva.

„Prisustvovala sam konferencijama na temu tehnologije gdje sam prezentovala aplikacije ali i govorila o rodnoj ravnopravnosti u IT-u. Motivisala sam više od 200 srednjoškolaca na prošlogodišnjoj konferenciji Mladi u digitalnom dobu. Kao jedan od predstavnika Bosne i Hercegovine prisustvovala  sam Regionalnom forumu ciljeva održivog razvoja u Ženevi ove godine. Tu sam učestvovala na glavnim i sporednim događajima na temu rodne ravnopravnosti, digitalizacije i tehnologije“, rekla je Omerović.

Omerović je također učesnica različitih takmičenja gdje je razvijala inovativna IT rješenja.

„Neki od njih su geekFEST 2018, gdje sam kao dio tima kreirala mobilnu aplikaciju za prikaz podataka zagađenja zraka u gradu Sarajevu koja je bila podržana od strane Ambasade SAD-a. Takmičila sam se u polufinalu startup BETA Pitch takmičenja u Mostaru, a trenutno sam dio uQuest startupa iz oblasti razvijanja igrica podržanog od švedskog The Game incubator“, rekla je Omerović. 

Ovog ljeta je dobila priliku da započne svoju praksu u jednoj IT kompaniji. Praksa traje 6 sedmica i uz punu podršku mentora na praksi uči o web developmentu i UI/UX dizajnu. S obzirom da je već u drugoj polovini svoje srednjoškolske prakse, dosta je napredovala koliko u tehničkom znanju toliko i u drugim oblastima.

„Na kraju planiram završiti svoj konkretan završni projekat na kojem radim i tokom prakse“, rekla je za naš portal.

Lejla nam je ispričala kako su procijenili njene sposobnosti i dosadašnji rad stručnjaci sa kojima je imala priliku raditi i od kojih je imali priliku učiti.

„Prvenstveno kako biste unaprijedili svoje sposobnosti u bilo kojem polju, pa tako u IT jako je bitno konstantno raditi i unapređivati svoje znanje. Kroz prethodno iskustvo trudila sam se da što više samostalno učim, ali isto tako radila sam sa mnogim predavačima kako bih dobila što kvaliteniji ishod. Upravo zbod tog konstantnog rada pri apliciranju za praksu odradila sam ulazni zadatak kako bi zaposleni stručnjaci kompanije uvidjeli da li sam spremna da započnem praksu. Povratna informacija je bila i više nego odlična te sam tada shvatila koliko se isplatilo samostalno učenje te da je dovoljno dobro za moje prve korake ka zapošljavanju u budućnosti“, rekla je Omerović.

Za kraj smo pitali Lejlu kako zamišlja svoju budućnost na osnovu svih dosadašnjih iskustava, koji su njeni snovi.

„Koliko god ja sama bila zagovornik neformalnog učenja isto toliko je formalno obrazovanje jako bitno. Bez sumnje želim nastaviti graditi svoju karijeru u akademskom pravcu kako bih mogla biti što bolja u svemu što planiram raditi dalje u budućnosti. Uvijek imam neke ideje za nove projekte koje bi mogle biti od koristi zajednici i možda čak promijeniti svijet. Imati ideju, usuditi se početi i biti motivisan za rad je ključ do uspjeha. IT ima puno mogućnosti i zaista je samo nebo granica kada jednom kročite u ovaj svijet“, rekla je talentirana Lejla Omerović za Radiosarajevo.ba.

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40