Kako do uspješne karijere

08.08.2019 08.08.2019 Karijera

Želite li izgraditi uspješnu karijeru, trebat ćete ulagati u sebe i u svoje znanje. Naime, svako ko želi napredovati u poslu i iz njega izvući samo najbolje, trebao bi svake dvije godine napraviti pregled svog napretka. Tada je bitno da budete strogi prema sebi i da ne pronalazite jeftina opravdanja za ono što niste postigli, a realno ste mogli.

Šta je pošlo po krivu

Važno je da dobro razmislite šta je pošlo po krivu i gdje ste tačno pogriješili kako biste naučili na greškama i popravili ih. Jedino tako možete napredovati. No, nikada se ne uspoređujte s drugima, sa svojim kolegama ili šefovima. Koncentrirajte se sami na sebe. Šta vi možete ponuditi? U čemu ste dobri i na čemu možete poraditi kako biste bili još bolji?

Dobri međuljudski odnosi na poslu

Tokom vaše poslovne karijere prioritet vam uvijek mora biti održavanje dobrih međuljudskih odnosa u poslovnom okruženju. Nikada ne gledajte kolege podcjenjivački i ne uzdižite se. Možda ćete u nekoj situaciji trebati njihovu pomoć.

Iako se nalazite u poslovnom okruženju, vi s vašim kolegama provodite svaki dan najmanje osam sati dnevno. Oni su vam često kao druga porodica. Potrudite se upoznati ih. Ne morate postati najbolji prijatelji, dovoljno da pokažete zanimanje za njih i ako vam se povjere da to zadržite za sebe. Posao ne može biti i nije zabava. Stvorite dobre radne uslove, ali ne pokušavajte stvoriti atmosferu jednaku onoj kada se nalazite sa svojim društvom.

Odgovornost na poslu

Uvijek i u svim prilikama budite pouzdani i odgovorni. Na vrijeme izvršite sve svoje obveze i ne zabušavajte. Iako se za vrijeme pauze i nakon radnog vremena možete slobodno družiti s kolegama, ipak postavite granicu između privatnog i poslovnog odnosa.

Na poslu nema mjesta za riječi “neću” i “ne znam”. Nikada vam neznanje ne smije biti opravdanje jer postoje razni servisi i platforme za učenje. Prije nego što kažete da nešto ne znate, pokušajte doći do rješenja. Isto vrijedi i za odbijanje radnih zadataka. Ako vam je šef povjerio zadatak, možda želi znati jeste li spremni za nove izazove i ima li mjesta za napredak. Suzdržite se od straha i prihvatite nove izazove.