Bivši potpredsjednik u Google-u je pregledao više od 200.000 CV-jeva: 5 grešaka koje su kandidati najčešće pravili

Bivši potpredsjednik u Google-u je pregledao više od 200.000 CV-jeva: 5 grešaka koje su kandidati najčešće pravili

Karijera
03.08.2019. / 03.08.2019.

Ako nekada nakon slanja CV-ja nije uslijedio poziv za razgovor, mnogo razloga je moglo da stoji iza toga. Međutim, vrlo vjerovatno je da nešto u vašoj biografiji nije odgovaralo poslodavcu, a možda je presudila baš neka od grešaka tokom pisanja biografije. Zato je uvijek dobro pogledati šta oni kojima je u opisu posla „susretanje sa radnim biografijama”, misle o „zamkama” u koje možete da upadnete.

Tako je npr. Laslo Bok bio na poziciji potpredjsednika HR odjeljenja u Google-u, pa je tokom 15 godina provedenih u ovom tehnološkom divu kroz njegove ruke prošlo 200.000 radnih biografija. Ova brojka ne čudi s obzirom na to da Google nekada dobije i više od 50.000 CV-jeva sedmično.

Bok je sumirao svoju HR karijeru u Google i došao da zaključka da većina kandidata pravi iste greške zbog kojih budu odbijeni, a evo kojih pet grešaka se posebno izdvojilo iz njegovog iskustva:

Format CV-ja je jako važan

Haotičan CV vas neće dovesti daleko. Neka formatiranje bude „čisto” i organizovano. Koristite crni font na bijelom papiru, sa marginama od pola inča (1,3 cm). Uskladite kolone i koristite jednako razdvajanje među stavkama. Neka tvoje ime i kontakt podaci budu na svakoj stranici, ne samo prvoj. Ako CV šalješ mailom, uvek šalji u PDF formatu, savetuje on.

Povjerljive informacije su zamka

Obratite pažnju na informacije koje dijelite u CVu. izbjegavajte konflikt interesa sa poslodavcem kod koga ste trenutno, ili kod koga ste radili. Niko neće cijeniti odavanje povjerljivih informacija, naprotiv. Na primjer, ako dolazite iz konsultantske kuće, vjerovatno nije u redu da dijelite imena klijenata, i nikako to nemojte stavljati u CV. Takođe, iako ne stavite imena klijenata ne možete ni da koristite naznake koje jasno govore o kome se radi.

Jedan kandidat je napisao: Konsultovao sam veliku softversku kompaniju u Redmontu… Odbijen je. Iako nije napisao Microsoft, svi smo znali o kome se radi, svako bi znao. kaže Bok

Greške u kucanju su neoprostive

Provjerite svoj CV više puta. Neka i vaši prijatelji i kolege prođu kroz njega. Sudeći prema istraživanju CareerBuildera, čak 58% biografija sadrži neku grešku u kucanju. Pazite se gramatičkih grešaka, i svih mogućih grešaka, jer malo ko će zaposliti menadžera koji ne vodi računa o detaljima. Laslo daje i dodatni savjet: Čitaj svoj CV od kraja ka početku, kada obrnu redoslijed ljudi se lakše fokusiraju na svaku stavku pojedinačno.

Dužina

Dobro pravilo je da imate CV od po jedne strane za svakih 10 godina iskustva, kaže on. Zapamite, cilj CV-ja je da budete pozvani na razgovor, ne da budete odmah i zaposleni. Kada se jednom nađete „u sobi”, CV se više ne računa. Zato ga skratite. Predugačak CV ne valja. Budite koncizni, fokusirani na važne stvari i istaknite najvažnije informacije. Sačuvajte vašu životnu priču za kasnije.

Laži

Postoji mnogo stvari o kojima možete da lažete u CV-ju, i Bok ih je vidio mnogo: laži vezane za radno iskustvo, diplome, rezultate u prodaji. Jednom kada slažete tokom procesa zapošljavanja, uvijek slijede posljedice. Iznad svega, laž nije etička. Ko želi neetičnog radnika?

Ako lažete u CV-ju, to nikada nije isplativo. Svi, pa i CEO mogu biti otpušteni zbog ovoga. Guglajte pa ćete vidjeti primjere, savjetuje on.

Bok govori i da je jako važno kako ćete koncipirati vaš CV jer su tako neki odlični kandidati ostajali bez posla, a kada stvari ne „posložite” kako treba, vaš uspjeh može da izgleda manji nego što stvarno jeste. Zato pažljivo, i učite na greškama drugih.

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40
Oglasi za posao