Studenti iz cijelog svijeta dolaze u Tuzlu da uče o robotici

Studenti iz cijelog svijeta dolaze u Tuzlu da uče o robotici

Novosti
23.07.2019.

Fabrike budućnosti su nezamislive bez umjetne inteligencije te roboti sve češće zamjenjuju radnike. Da naša zemlja ne zaostaje za ostatkom svijeta, makar u edukaciji, pokazuje i činjenica da je univerzitet La trobe iz Melburna poslao svojih 11 studenata iz Australije, Indije, Vijetnama i Kenije da uče o industrijskoj robotici u Njemačkom centru za robotiku u Tuzli.

Studenti iz Australije na obuku u Tuzlu su stigli na preporuku svog profesora Edhema Čustovića koji dolazi iz naše zemlje. Znanje koje dobiju bit će im potrebno za predmet gdje izučavaju industrijsku robotiku.

- Nisam nikada ranije radio sa robotima. Pojasnili su mi mnogo o kodiranju, funkcijama, sigurnosnim procedurama. To je bilo novo i izbudljivo iskustvo za mene - otkriva Manah Misra iz Indije.

- Ovdje nam svi pomažu. Ako imamo neko pitanje, pomognu mi. I specifično je to što imamo. Ujutru učimo lekcije, poslijepodne radimo praksu tako da učimo mnogo lakše i brže - dodaje Manh Ninh iz Vijetnama.

Centar ima Fanuc, ABBa i KUKA robote, odnosno, robote za premještanje, varenje te brojne druge funkcije koje obavljaju ovi višenamjenski strojevi. Studenti su učili kako programirati funkcije za robot te rukovati s njim.

- Online programiranje znači da vi stanete uz robota i programirate na licu mjesta. Offline - kao što vidite ovo danas - znači da programirate na svom laptopu, preko USB sticka prebacite na robota i on će raditi pod vašim komandama - pojašnjava Džemal Lilkić, Njemački centar za robotiku Tuzla.

- Mi smo jako ponosni što smo prvi centar u regionu koji može ponuditi ovako veliki projekat. Oni su oduševljeni samim centrom, našim trenerima koji su pristupačni i tu u svakom momentu za njih, ali oduševljeni su i toplinom naroda jer kažu da nisu sreli ovako topao narod i ovakvo gostoprimstvo - kaže Zlatka Grgić, Njemački centar za robotiku Tuzla.

Ovi mladi studenti iz Australije po završetku kursa dobit će certifikat o završenoj edukaciji koji je priznat na njihovom fakultetu i ulazi u bodove koje moraju skupiti tokom školovanja.

Da su roboti budućnost pokazuje činjenica da je sve više mladi zainteresovano za ovu oblast te po znanje dolaze u Centar, koji osim edukacije, radi servisiranje robota, obuke za zavarivanje pomoću robota, obuke za CNC operatere, te integraciju različitih proizvođača robota.

Centar za robotiku u Tuzli postoji već dvije godine. Od tada do danas educiran je značajan broj kadrova, realizovano je niz velikih projekata koji su rezultirali saradnjom, kako sa domaćim, tako i sa stranim kompanijama, ali isto tako i saradnjom sa studentima iz naše zemlje i univerzitetima iz inostranstva.

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40
Oglasi za posao