Veliki obrat u trgovačkom ratu SAD-a i Kine: Trump dopustio američkim kompanijama saradnju s Huaweijem

Veliki obrat u trgovačkom ratu SAD-a i Kine: Trump dopustio američkim kompanijama saradnju s Huaweijem

Biznis Tehnologija
30.06.2019. / 30.06.2019.

Čini se kako se trgovački rat između SAD-a i Kine bliži kraju, Trump je na kraju odlučio popustiti i dopustiti američkim kompanijama saradnju s Huaweijem.

Saga o Huaweiju kao državnom neprijatelju broj jedan privodi kraju i prije nego li je dostigla vhunac. Američki predsjednik Donald J. Trump je pomalo iznenada odlučio popustiti i američkim kompanijama dopustiti nastavak saradnje s kineskim Huaweijem.

Što se zadnjih mjeseci tačno događalo između SAD-a i Kine vjerujemo da nije potrebno posebno napominjati. Sve o tome možete saznati iz naših ranijih tekstova. Radi se o tome da je SAD zabranio svojim kompanijama da sarađuju s kineskim, posebno ako se njihova saradnja odnosila na prodaju američke tehnologije. Do konačne provedbe vrlo strogih sankcija postavljen je rok od 90 dana.

I nakon otprilike trećine tog perioda već dolazi do promjene stavova američkih političara. Naime nakon početne poslušnosti američke kompanije su uvidjele kako im nametnuta zabrana stvara velike novčane gubitke koji se mjere u milijardama američkih dolara. Stoga su polako jedna po jedna počele lobirati kod američke Vlade ne bi li se zabrana poslovanja ukinula ili barem ublažila.

"Šaljemo i prodajemo Huaweiju velik broj proizvoda koji se sklapaju u razne stvari koje oni izrađuju i kazao sam da je to OK, da ćemo nastaviti prodavati te proizvode", izjavio je američki predsjednik Trump

Čini se kako je lobiranje urodilo plodom jer je američki predsjednik Donald J. Trump na sastanku zemalja G20 u Osaki održao i konferenciju za novinare na kojoj je nezvanično potvrdio kako stiže službeno ukidanje zabrane poslovanja američkih kompanija s Huaweijem. Takav razvoj situacije može se iščitati iz Trumpove izjave „kako neće biti novih carina te da američke kompanije mogu nastaviti prodavati svoje tehnologije Huaweiju“.

Iz ovoga se također da zaključiti kako se nikada i nije radilo o sigurnosnoj prijetnji po SAD od strane Huaweijevih uređaja, već o nečemu sasvim drugom. Možda o nedovoljnoj kupovini američkih proizvoda od strane Kine. Naime Trump je ujedno i potvrdio kako je za sada dogovorio s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom kako će Kina povećati svoju kupovinu američkih poljoprivrednih proizvoda.

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40