Ko je koliko spreman za korištenje vještačke inteligencije? BiH na 95. mjestu

19.06.2019 19.06.2019 Novosti

Oxford Insights objavio je Indeks spremnosti država za vještačku inteligenciju (AI) 2019. Kako kažu, do 2030. godine očekuje se da će vještačka inteligencija učestvovati u globalnoj ekonomiji sa 15 hiljada milijardi dolara, a u indeksu su poređane one države od kojih se očekuje da će imati najviše koristi od ovog broja.

Odnosno, Indeks prikazuje u kojoj mjeri su vlade spremne da iskoriste prednosti vještačke inteligencije u svom radu i pružanju javnih usluga i to na osnovu pokazatelja koji su sjmešteni u četiri grupe: administracija, infrastruktura i podaci, vještine i obrazovanje; i vlada i javne usluge.

Opšti utisak je da su zemlje na sjeveru bolje pozicionirane, te da bi države sa južne hemisfere mogle da zaostanu za Industrijskom revolucijom 4.0. Prema autorima izveštaja to bi moglo da dovede do nesrazmere, naročito u svjetlu toga što vještačka inteligencija ima potencijal da promjeni način na koji se pružaju javne usluge.

U odnosu na listu iz 2017. godine na kojoj se našlo 35 država, ovogodišnja je proširena i obuhvatila je 194 države. U prethodnoj su dominirali Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Američke Države i Kanada, a ove godine vrh liste izgleda ovako:

Sasvim očekivano, najviše pozicije su zauzele države sa jakim ekonomijama, vladama i inovativnim privatnim sektorom. Donekle je iznenađujuće što je Kina tek na 20. mestu, s obzirom na to da uveliko koristi vještačku inteligenciju u pružanju javnih usluga. Najgore su pak pozicionirane države iz Afrike i azijsko-pacifičke regije.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, ona se nalazi na 95. mjestu, a od ostalih balkanskih zemalja Bugarska je na 47. mjestu, Grčka na 49, Srbija na 53, Sjeverna Makedonija na 61, Hrvatska na 62, Crna Gora na 67, Albanija na 83. mjestu. Autori navode da je za ovakve pozicije zemalja koje ne pripadaju EU zaslužan nedostatak adekvatnog inovacionog ekosistema za njegovanje AI vještina i tehnologija, kao i stagnacija ekonomskog rasta i odliv mozgova. S druge strane, Indeks upućuje na to da su se države zapadnog Balkana i južnog Kavkaza „udružile i rade zajedno na akcionim planovima koji treba da uključe napredne tehnologije u funkcionisanje vlada”.

Izvor: startit.rs