MUP RS predstavio aplikaciju za direktnu komunikaciju s građanima

18.06.2019 19.06.2019 Aplikacije
Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) BH entiteta Republika Srpska predstavili su u ponedeljak, 17. juna, u Banjaluci chat bot aplikaciju Ministarstva na Viberu, što je jedan od novih modela direktne komunikacije MUP-a sa građanima.

Načelnik Uprave za informaciono-kominikacione tehnologije Divna Lovrić Bojanić rekla je da je chat bot tehnologija vid vještačke inteligencije koji omogućava direktnu komunikaciju između korisnika i pružaoca usluge, bez prisustva ljudi, putem nekih od društvenih platformi, kao što su Viber, Messenger i drugi.

Prema njenim riječima, chat bot aplikacija predstavlja dva servisa - chat servis koji omogćava komunikaciju između korisnika i pružaoca usluge i bot servis koji je vid vještačke inteligencije i koji vodi taj proces komunikacije.

- Ovo je prva aplikacija koja koristi chat bot tehnologije u nekoj od vladinih institucija, a MUP Srpske je prvi policijski organ koji je primijenio ove tehnologije - rekla je Bojanić novinarima u Banjaluci.

Dodala je da svi servisi koji su dostupni na web stranici MUP-a i android aplikaciji su dostupni i putem ove usluge.

- Novina je da aplikacija omogućava direktnu komunikaciju između građanina i MUP-a bez posredovanja ljudskih resursa i ova komunikacija je potpuno zaštićena - navela je ona.

Pristup se, kako je dodala, ostvaruje na dva načina. Prvi je putem web stranice MUP-a klikom na link na QR kodu ili očitavanjem QR koda koji se takođe nalazi na web stranici korištenjem QR kod servisa Vibera.

Drugi način je očitavanje QR koda sa obavještenja o počinjenom prekršaju evidentiranom radarskim uređajem.