Može li Huawei praviti telefone bez Američkih dijelova?

Može li Huawei praviti telefone bez Američkih dijelova?

Novosti
22.05.2019. / 22.05.2019.

Prošle sedmice Google je objavio da povlači licencu Huaweiju za korištenje Android operativnog sistema. Ove sedmice te zabrane su ublažene i one Huaweiju omogućavaju još tri mjeseca slanje software nadogradnji za postojeće uređaje ali velike Američke kompanije koje snabdijevaju Huawei sa dijelovima za njihove mobilne uređaje, Intel, Qualcomm i mnoge druge su najavile preki suradnje sa Huaweijem.

Huawei tvrdi da ima dovoljnu zalihu "US-made" dijelova koje im mogu potrajate između tri mjeseca do godinu dana, tako da imaju nešto vremena da se pripreme za krizu. Ali u jednom trenutku zalihe će nestati i Huawei će se suočiti sa teškom odlukom: ili pronaći način da proizvodi telefone bez Američke tehnologije ili napustiti posao proizvodnje telefona.

Huawei pravi procesore za svoje Android telefone, ali i dalje uveliko ovisi o stranim komponentama. Na svom zadnjem telefonu P30 Pro, lista uključuje Corning staklo koje pokriva prednji i zadnji dio, flash memoriju od Micron-a, komponente za mrežu koje omogućavaju telefonu da se spoji na 3G i LTE mrežu i druge.

GORILLA GLASS

Corning, Gorilla Glass je proizvođač stakala za P30 Pro i bio je Huaweijev dobavljač za nekoliko drugih telefona kao i za Windows laptope. Kompanije je iz Amerike tako da u slučaju prekida suradnje morali bi pronaći drugog proizvođača. Takav partner mogao bi biti AGC Asahi Glass, Japanski konkurent koji proivodi Dragontrail stakla.

Google već koristi Dragontrail stakla umjesto Gorilla Glass na svom novom Pixel 3A telefonu, vjerovatno da bi smanjili troskove. 

MICRON-MADE FLASH memorija

Čipovi memorije ugrađeni u P30 Pro dolazi iz kompanije Micron, dobavljača iz Boise, Idaho koji je suspendovao pošiljke za Huawei. Ostali dobavljači, kao sto su Toshiba i Samsung mogli bi biti potencijalni partneri, ipak Huaweijeva kompanija HiSilicon vjerovatno radi na razvoju svojih komponenti za pohranu podataka.

Moduli za 3G i LTE podršku

Skyworks i Qorvo, obe Američke kompanije proizvode mrežne kartice koje koriste u P30 Pro telefonu. One daju telefonu mogućnost da rade sa 3G i LTE mrežama širom svijeta. Samsung također koristi Skyworks i Qorovo mrežne module u svom Galaxy S10 telefonu. Tako da će Huawei vjerovatno morati praviti svoje mrežne module.

OLED ekrani

Samsung i LG prave većinu OLED ekrana u svijetu i Huawei koristi ekrane od obe kompanije kao i od manje Kineske kompanije BOE. Vjerovatno je da će ove tri kompanije nastaviti prodavati ekrane Huaweiu. Kompanija Japan display bi mogla biti još jedna opcija, iako su tek nedavno počeli proizoditi OLED panele i teško da bi mogli ispuniti njihovu potražnju.

Kamere i RAM

Kamere u P30 Pro su od Kineskog brenda Sunny Optical.

RAM je još jedna komponenta koju Huawei ne pravi. Južnokorejska kompanija SK Hynix proizvodi LPDDR4X RAM za P30 Pro i to je promjena naspram korištenja RAM-a od Američke kompanije Micron koji su koristili na P20 Pro telefonima.

 

Sa svim navedenim situacija nije toliko crna kao što se čini. Kao i Apple, Huawei pravi svoje procesore i ako unaprijedi svoja HiSilicon postrojenja mogla bi ih sama proizvoditi zajedno sa ostalim komponentama. Ali moguć je pad u kvaliteti dok se Huawei ne "uhoda".

Kod proizvodnje laptopa Huawei je u dosta težoj situaciji od kako su Intel i Qualcomm najavili prekid isporuke. Procesore koje Huawei sam razvija su dizajnirani za telefone a ne za laptope. To je prava šteta jer je Huawei MateBook X Pro jedan od najboljih laptopa u 2018 godini.

 

 

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40
Oglasi za posao