Studenti iz BiH kreirali platformu za pomoć izbjeglicama u Americi

Studenti iz BiH kreirali platformu za pomoć izbjeglicama u Americi

Startupi
11.04.2019. / 11.04.2019.

U Saint Louisu, GlobalHack7, tehnološki neprofitna organizacija, održala je takmičenje softvera u korist pojedinaca koji su rođeni u inozemstvu. Događaj se odvijao u Chaifetz Areni na kampusu Univerziteta Saint Louis. Timovi učesnika dobili su četiri moguća područja fokusiranja kako bi izgradili svoje softverske projekte. Ove oblasti su uključivale zapošljavanje, navigaciju resursima i sistemima, uočavanjem živih iskustava i pronalaženjem zajednice.

Hackathon je okupio softverske inženjere, dizajnere, preduzetnike, tehnologe i građane za softverska takmičenja, među kojima su se našli i dvojica bosanaca Belmin Hušić i Hamza Dizdarević, studenti Saint Louis Univerziteta. Njihov cilj bio je da izgrade inovativni tehnološki patent za rješavanje problema iz stvarnog svijeta.

Za vrijeme dvodnevnog hackathona, Belmin i Hamza sa svojim timom kreirali su “Gateway Forward”, platformu koja povezuje novopristigle imigrante ili izbjeglice s ljudima koji dijele zajedničko nasljeđe i skup iskustava, kako bi pomogli u vođenju mnogih izazova i prilika s kojima se imigranti svakodnevno suočavaju.

Kako se društvena pitanja razvijaju u povećanom kontinuitetu, cilj im je bio stvoriti nove načine i metode za rješavanje stvarnih problema.

“Stvorili smo Gateway Forward kao platformu koja ima za cilj da povezuje novopristigle imigrante sa ljudima koji dijele zajedničku kulturu i iskustva. Ona im može pomoći da se nose sa mnogim izazovima i mogućnostima. Imigracija u Sjedinjene Države je dug i naporan proces, a proces se ne završava kada dođete. Na mnogo načina, to je tek početak. Ono što ste danas videli je samo početak onoga što je moguće”, istakao je Hamza u prezentaciji softverskog projekta navodeći kako imigranti i izbeglice koji su novi u Sjedinjenim Američkim Državama nailaze na mnoge izazove i prilike dok se naseljavaju u svoje nove zajednice. Izazovi uključuju pronalaženje posla i stanovanje, navigaciju birokratijom sistema u kojima moraju učestvovati, te mogućnosti pokretanja vlastitog biznisa.

Američko putovanje i uspjeh jednostavno ne bi bili mogući bez generacija imigranata koji su došli na područje Amerike iz svih krajeva svijeta. Gateway Forward tim sačinjavaju veterani tehnološke industrije i studenti koji su se okupili na GlobalHack7 u Saint Louisu: Annika Marthaler, Hamza Dizdarević, Pyi Theim Kyaw, Blake Peters, Belmin Hušić, Minh Vu, Gbrett Miller, and Paul S. Heirendt.

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40
Oglasi za posao